witam. prosze o wytlumaczenie mi zadania:
Ustal. jak zmieni się ładunek, jednego z kondensatorow, jezeli okładki drugiego połączymy grubym drutem
kondensatory połączone szeregowo
zdanie z łączeniem kondensatorow
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pomógł: 1 raz
zdanie z łączeniem kondensatorow
Co?nicik pisze:Ustal. jak zmieni się ładunek, jednego z kondensatorow, jezeli okładki drugiego połączymy grubym drutem
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
zdanie z łączeniem kondensatorow
Czy chodzi o pojemnosc zastepcza?? Jesli tak to:
\(\displaystyle{ C_1\ \ pojemnosc\ pierwszego \\
C_2\ \ pojemnosc\ drugiego \\}\)
Teraz jak sa normalnie wlaczone szeregowo:
\(\displaystyle{ C_{z1}=\frac{C_1\cdot C_2}{C_1+C_2}\\}\)
Gdy okladki beda polaczone - jednego kondensatora poprostu nie ma, wiec:
\(\displaystyle{ C_{z2}=C_1}\)
Nie wiem czy tego wymagales... POZDRO
\(\displaystyle{ C_1\ \ pojemnosc\ pierwszego \\
C_2\ \ pojemnosc\ drugiego \\}\)
Teraz jak sa normalnie wlaczone szeregowo:
\(\displaystyle{ C_{z1}=\frac{C_1\cdot C_2}{C_1+C_2}\\}\)
Gdy okladki beda polaczone - jednego kondensatora poprostu nie ma, wiec:
\(\displaystyle{ C_{z2}=C_1}\)
Nie wiem czy tego wymagales... POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-wo
- Pomógł: 1 raz
zdanie z łączeniem kondensatorow
ale jest pytanie "ustal, jak zmieni się ładunek" chodzi o 2 identyczne kondensatory (C) podłączone szeregowo do napięcia (U).
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pomógł: 1 raz
zdanie z łączeniem kondensatorow
q = q1 + q2
Jeśli są dwa takie same kondensatory to q1 = q2.
Jeśli jeden wypadnie to na tym drugim pojawi się cały ładunek, czyli wzrośnie dwukrotnie.
Jeśli są dwa takie same kondensatory to q1 = q2.
Jeśli jeden wypadnie to na tym drugim pojawi się cały ładunek, czyli wzrośnie dwukrotnie.