Jak policzyć wartość ujemnego ładunku elektrycznego wszystkich elektronów zawartych w 1 kg helu (liczba atomowa 2, masa atomowa 4, ładunek elektronu \(\displaystyle{ 1.6\cdot 10^{-19}[C]}\).
Temat ma wskazywać treść. Poprawiłem. Calasilyar
Ładunek elektryczny - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 cze 2007, o 09:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Ładunek elektryczny - zadanie
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2007, o 16:30 przez sandarak19, łącznie zmieniany 1 raz.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Ładunek elektryczny - zadanie
najpierw liczysz ile jest atomów helu waży kilogram (skorzystaj z moli) następnie mnożysz to przez 2 (ponieważ każdy atom helu posiada 2 elektrony) na koniec układasz prostą proporcję
\(\displaystyle{ 1 elektron - 1.6\cdot 10^{-19}}\)
policzona liczba elektronów - x
i wyznaczasz x czyli szukana zadania
\(\displaystyle{ 1 elektron - 1.6\cdot 10^{-19}}\)
policzona liczba elektronów - x
i wyznaczasz x czyli szukana zadania