Witam. Mam do opracowania kilka pytań, z czego trzy bym chciał skonsultować.
\(\displaystyle{ 1.}\) Jaką masę substancji wydzieli podczas przepływu przez elektrolit prąd
o natężeniu \(\displaystyle{ 1}\) ampera w czasie jednej sekundy? Podaj nazwę tej wielkości.
Korzystamy z pierwszego prawa Faradaya.
\(\displaystyle{ m = Q \cdot k = I \cdot t \cdot k}\)
\(\displaystyle{ m = 1 \cdot 1 \cdot k}\)
Pytanie: co podstawiamy za równoważnik elektrochemiczny? \(\displaystyle{ k= \frac{M}{n \cdot F}}\)
\(\displaystyle{ 2.}\) Ile atomów miedzi osadzi się na elektrodzie po przepłynięciu przez
elektrolit ładunku elektrycznego równego stałej Faradaya?
Jak postępujemy tutaj? Mam wrażenie, że jest za mało danych.
\(\displaystyle{ F = 96500 \frac{C}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M_{Cu}= 63,5 \frac{g}{mol}}\).
\(\displaystyle{ 3.}\) Ładunek elektryczny \(\displaystyle{ Q}\) jest iloczynem natężenia prądu \(\displaystyle{ I}\) oraz czasu \(\displaystyle{ t}\):
\(\displaystyle{ Q = I \cdot t}\). Korzystając z prawa przenoszenia niepewności oszacuj niepewność
wyznaczenia ładunku z pomiarów\(\displaystyle{ I}\) i \(\displaystyle{ t}\).-- 23 kwi 2015, o 18:35 --Prosiłbym o możliwie jak najszybszą odpowiedź.
prawa faradaya, elektrolit, prawo przenoszenia niepewności
- Ceplusplusik
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 94 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 19 kwie 2015, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
prawa faradaya, elektrolit, prawo przenoszenia niepewności
Ad.1
Drugie prawo Faradaya mówi nam o tym, że równoważnik chemiczny \(\displaystyle{ k}\) substancji wydzielonej z elektrolitu jest wprost proporcjonalny do jej równoważnika chemicznego. Czyli dokładnie tak jak szanowny Kolega zapisał.
Gdzie:
\(\displaystyle{ F = 9,648 533 65 (21) \cdot 10^4 \frac{C}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M}\) - molowa masa substancji
\(\displaystyle{ n}\) - wartościowość substancji
\(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ n}\) przyjmują rożne wartości. W zależności od tego jaki związek chemiczny (elektrolit) rozpatrujesz.
Drugie prawo Faradaya mówi nam o tym, że równoważnik chemiczny \(\displaystyle{ k}\) substancji wydzielonej z elektrolitu jest wprost proporcjonalny do jej równoważnika chemicznego. Czyli dokładnie tak jak szanowny Kolega zapisał.
Gdzie:
\(\displaystyle{ F = 9,648 533 65 (21) \cdot 10^4 \frac{C}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M}\) - molowa masa substancji
\(\displaystyle{ n}\) - wartościowość substancji
\(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ n}\) przyjmują rożne wartości. W zależności od tego jaki związek chemiczny (elektrolit) rozpatrujesz.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2015, o 23:26 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Ceplusplusik
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 94 razy
prawa faradaya, elektrolit, prawo przenoszenia niepewności
Równoważnik jest wprost proporcjonalny do równoważnika?
Z resztą się zgadzam.
Z resztą się zgadzam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
prawa faradaya, elektrolit, prawo przenoszenia niepewności
Wolf pisze:...że równoważnik chemiczny k substancji wydzielonej z elektrolitu jest wprost proporcjonalny do jej równoważnika chemicznego
\(\displaystyle{ k= \frac{1}{F} \cdot R}\)Ceplusplusik pisze:Równoważnik jest wprost proporcjonalny do równoważnika?
IMHO, drugie prawo niezupełnie jest o tym.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 19 kwie 2015, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
prawa faradaya, elektrolit, prawo przenoszenia niepewności
chodzi o [...] równoważnik elektrochemiczny \(\displaystyle{ k}\) który jest [...] proporcjonlny do równoważnika chemicznego.Ceplusplusik pisze:Równoważnik jest wprost proporcjonalny do równoważnika?
Z resztą się zgadzam.
Pisałem z kapelusza