Opór zastępczy układu

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
callidus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lis 2012, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WrocLove

Opór zastępczy układu

Post autor: callidus »

Z drutu o oporze R=10 utworzono prostokąt KLMN i do punktów KN przyłożono napięcie. Jeżeli opór odcinka MN jest równy 1 to opór zastępczy wynosi:
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Opór zastępczy układu

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ R_{KN}=\frac{1}{2}R-R_{MN}\\\\
R_z=R_{KN}\parallel (R_{KL}+R_{LM}+R_{MN})=R_{KN}\parallel (R_{KN}+2R_{MN})}\)
ODPOWIEDZ