Witam
Proszę o podanie interpretacji fizycznej 3 wzorów na moc prądu stałego.
\(\displaystyle{ P=U \cdot I\\
P=I^2 \cdot R\\
P=\frac{U^2}{R}}\)
Te 3 wzory nie są sobie równoważne dlatego proszę o opis który co dokładnie oznacza. Potrzebuję tego na jutrzejszy egzamin.
Interpretacja wzorów na moc
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
Interpretacja wzorów na moc
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 18:16 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 193
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 16 razy
Interpretacja wzorów na moc
Wszystkie oznaczają moc prądu. Podstaw sobie do pierwszego:
\(\displaystyle{ I= \frac{U}{R}}\) oraz
\(\displaystyle{ U=I \cdot R}\)
Wyjdą Ci 2 pozostałe.
\(\displaystyle{ I= \frac{U}{R}}\) oraz
\(\displaystyle{ U=I \cdot R}\)
Wyjdą Ci 2 pozostałe.
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
Interpretacja wzorów na moc
Dobrze wiem, że podstawiając tak wyjdzie. Mówię o interpretacji tych wzorów. Są podobne ale nie równoważne. Każdy opisuje nieco inną moc. O to mi chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 193
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 16 razy
Interpretacja wzorów na moc
Przepływ prądu elektrycznego polega na przesuwaniu się ładunków elektrycznych, z czym związana jest pewna praca. Odbywa się to "na koszt" źródła napięcia.Przeniesienie ładunku \(\displaystyle{ Q}\) przez różnicę potencjałów \(\displaystyle{ U}\) wymaga pracy \(\displaystyle{ W=Q \cdot U \ \ \ \ Q=I \cdot t}\), więc:
\(\displaystyle{ W=UIt, \ W=I ^{2} Rt, \ W= \frac{U ^{2} }{R}t}\)
Moc prądu jest pracą wykonaną w jednostce czasu. Może być ona wyrażona na trzy sposoby, co pokazałeś.
\(\displaystyle{ W=UIt, \ W=I ^{2} Rt, \ W= \frac{U ^{2} }{R}t}\)
Moc prądu jest pracą wykonaną w jednostce czasu. Może być ona wyrażona na trzy sposoby, co pokazałeś.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 18:17 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Interpretacja wzorów na moc
Są równoważne tak długo jak wzory są ze sobą równoważne. Jakby nie były, to oznaczałoby to, że jeden wzór ma kilka nierównoważnych interpretacji... A to oczywiście byłoby bez sensu...
- wielgi
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Garwolin
- Podziękował: 1 raz
Interpretacja wzorów na moc
te 3 wzory są rownowazne , w każdym jest ta sama moc P
\(\displaystyle{ P=UI=U^{2}/R=I^{2}R}\)
\(\displaystyle{ P=UI=U^{2}/R=I^{2}R}\)