Fale elektromagnetyczne

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
jasfiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko

Fale elektromagnetyczne

Post autor: jasfiz »

W jakiej odległości od punktowego źródła monochromatycznej fali o długości lambda=600nm w chwili t=T/2 wektor świetlny ma długość równą połowie długości maksymalnej? Prędkość światła w próżni ma wartość c=3*10 8m/s. Ile wyniesie zmiana fazy tej fali po przejściu przez cienką warstwę cieczy o współczynniku załamania n=1,45 i grubości d=0,02mm, jeśli fala pada prostopadle na powierzchnię cieczy?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2010, o 19:52 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ