Witam
prosze o sprawdzenie zadania:
ZAD 1)
Dany jest amperomierz z zakresem od 0-15 A o oporze 5 ohm. Jaki opór i jak go podłączyć,żeby zwiększyć zakres 10-krotnie?
Rozwiazaie:
\(\displaystyle{ I_{a}=15A}\)
\(\displaystyle{ R_{a}=5 ohm}\)
W równoległym połaczeniu:
\(\displaystyle{ I_{b}=150A-15A=135A}\)
\(\displaystyle{ U_{a}=U_{b} \Rightarrow I_{a} R_{a}=I_{b} R_{b} \Rightarrow R_{b}= \frac{I_{a} R_{a}}{I_{b}} \approx 0,56 ohm}\)
ODP: Nalezy podłaczyc równolegle R=0,56 ohma, aby zwiekszyc zakres amperomierza 10 razy?
ZAD 2) siła między takimi samymi ładunkami równymi 5C wynosi 125N, jaka będzie siła,jeśli ładunki będą miały 2C?
Domyslam sie ze trzeba skorzystac z siły Coulomba. Ale wzor to:\(\displaystyle{ F=k \frac{q_{1}q_{2}}{r^2}}\) a mamy dane tylko F i ze q1=q2=5C i nie wiem co dalej...
ZAD 3)
W obwodzie płynie prąd o napięciu 9 V, opór wynosi 9 omów, jaki opór należy dołączyć (dodam, ze rownolegle), zeby natężenie wynosiło 1,5 A?
Napiecie w rownoległym jest takie same, zatem mozemy napisac:
\(\displaystyle{ R= \frac{9}{1,5}=6 ohm}\)
ODP: Nazlezy dołączyc rownolegle opor R=6 ohm??
Prosze o pomoc i poprawienie błedów;)
Amperomierz-zwiekszenie zakresu + inne
Amperomierz-zwiekszenie zakresu + inne
ad1) Założenie Ua=Ub jest właściwe. Zadanie prawidłowo rozwiązane.
ad2)
Dane:
\(\displaystyle{ F _{1}=125N}\)
\(\displaystyle{ q _{1}=q _{2}=5C}\)
\(\displaystyle{ q _{3}=q _{4}=2C}\)
Obliczenia:
\(\displaystyle{ F _{1}= \left( \frac{k}{r ^{2} } \right)*q _{12} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ F _{2}= \left( \frac{k}{r ^{2} } \right)*q _{34} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{F _{1} }{F _{2} }= \left( \frac{q _{12} }{q _{34} } \right) ^{2} \ \Rightarrow \ F _{2}=...}\)
ad3)
\(\displaystyle{ I _{1}= \frac{U}{R _{1} }=1A}\)
\(\displaystyle{ I _{2}= \frac{U}{R _{2} }=1.5A}\)
\(\displaystyle{ R _{2}= \frac{R _{1}*R _{X} }{R _{1}+R _{X} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{I _{1} }{I _{2} }= \frac{R _{X} }{R _{1}+R _{X} } \ \Rightarrow \ R _{X}=18 \Omega}\)
Do rezystora \(\displaystyle{ R _{1}=9 \Omega}\) należy dołączyć równolegle rezystor \(\displaystyle{ R _{X}=18 \Omega}\)
Pozdrawiam.
ad2)
Dane:
\(\displaystyle{ F _{1}=125N}\)
\(\displaystyle{ q _{1}=q _{2}=5C}\)
\(\displaystyle{ q _{3}=q _{4}=2C}\)
Obliczenia:
\(\displaystyle{ F _{1}= \left( \frac{k}{r ^{2} } \right)*q _{12} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ F _{2}= \left( \frac{k}{r ^{2} } \right)*q _{34} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{F _{1} }{F _{2} }= \left( \frac{q _{12} }{q _{34} } \right) ^{2} \ \Rightarrow \ F _{2}=...}\)
ad3)
\(\displaystyle{ I _{1}= \frac{U}{R _{1} }=1A}\)
\(\displaystyle{ I _{2}= \frac{U}{R _{2} }=1.5A}\)
\(\displaystyle{ R _{2}= \frac{R _{1}*R _{X} }{R _{1}+R _{X} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{I _{1} }{I _{2} }= \frac{R _{X} }{R _{1}+R _{X} } \ \Rightarrow \ R _{X}=18 \Omega}\)
Do rezystora \(\displaystyle{ R _{1}=9 \Omega}\) należy dołączyć równolegle rezystor \(\displaystyle{ R _{X}=18 \Omega}\)
Pozdrawiam.