Pole magnetyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 1 raz
Pole magnetyczne
Jaki jest ładunek cząstki która porusza się w polu magnetycznym o indukcji
B = 0,3T po okręgu o promieniu r = 4 cm z prędkością v=10⁶ m/s ?
Energia Kinetyczna tej cząstki Ek =12keV.
B = 0,3T po okręgu o promieniu r = 4 cm z prędkością v=10⁶ m/s ?
Energia Kinetyczna tej cząstki Ek =12keV.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Pole magnetyczne
\(\displaystyle{ R = \frac{mv}{Bq}}\)
\(\displaystyle{ E_k = \frac{mv^2}{2}}\)
Pierwsza zależność to związek między promieniem w polu magnetycznym od masy, prędkości oraz wartości indukcji. Z drugiego wyrugować masę i podstawić pod pierwszy wzór.
\(\displaystyle{ E_k = \frac{mv^2}{2}}\)
Pierwsza zależność to związek między promieniem w polu magnetycznym od masy, prędkości oraz wartości indukcji. Z drugiego wyrugować masę i podstawić pod pierwszy wzór.
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Pole magnetyczne
Skalarnie ze wzory za siłę Lorenza i faktu, że pełni ona funkcje siły dośrodkowej mamy:
\(\displaystyle{ qvB= \frac{mv^{2}}{r} \ \ \ | \cdot \frac{r}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} qvBr= \frac{mv^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} qvBr= E_{k}}\)
\(\displaystyle{ q= \frac{2E_{k}}{vBr}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ qvB= \frac{mv^{2}}{r} \ \ \ | \cdot \frac{r}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} qvBr= \frac{mv^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} qvBr= E_{k}}\)
\(\displaystyle{ q= \frac{2E_{k}}{vBr}}\)
Pozdrawiam.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Pole magnetyczne
Przecież już masz wzór (łącznie z wyprowadzeniem!), podstawiasz i już. Gdzie leży problem?
PS Tej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) w przedostatniej linijce nie powinno być .
PS Tej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) w przedostatniej linijce nie powinno być .
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 1 raz
Pole magnetyczne
Chodzi mi o te liczby np v=10⁶ m/s ciezko z liczeniem jak sobie to podstawie to nie wiem co i jak ;/ nie ogarniam tego
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Pole magnetyczne
\(\displaystyle{ q= \frac{2E_{k}}{vBr} = q= \frac{2 \cdot 12\text{keV}}{10^6 \frac{\text{m}}{\text{s}} \cdot 0,3 \text{T} \cdot 4 \text{cm}}= \frac{24}{10^6 \cdot 1,2} \frac{\text{keV} \cdot \text{s} }{{\text{m} \cdot \text{T} \cdot \text{cm}}}}\)
Jednostki zamieniać umiesz?
Jednostki zamieniać umiesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 1 raz
Pole magnetyczne
szczerze to nie mam pojęcia co do nie których jednostek mam takie głupie zadania na prace kontrolną heh i nie mam pojęcia dla tego chciałem że by dokładnie mi ktoś to zrobił heh Ale dzięki za to zadanko jeszcze te 2 mi zostały ;/