Witam
Mam problem z zadaniem:
Dwa ładunki punktowe \(\displaystyle{ Q _{1} = 1\mu C, Q _{2} = 3\mu C}\) znajdują się w odległości r =9m od siebie. Pomiędzy ładunkami w odległości 3m od ładunku \(\displaystyle{ Q _{1}}\) umieszczono ładunek Q o warości \(\displaystyle{ = -3\mu C}\). Oblicz wartość wypadkowej sił działającej na ładunek Q. W którą stronę zmieni się kierunek działającej siły?
Próbowałem wyliczyć wartość F między \(\displaystyle{ Q _{1}}\) a Q i wyszło (wg mnie)
\(\displaystyle{ F _{1} = -3*10^{-21} (miedzy Q _{1} a Q) ,F _{2} = - \frac{1}{4} *10^{-21}(miedzy Q _{2} a Q)}\) i nie wiem co dalej... Może całkiem przyjąłem zły tok rozumowania i źle liczę?
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
3 ładunki punktowe - zwrot i wartość siły wypadkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
3 ładunki punktowe - zwrot i wartość siły wypadkowej
na Q zadzialaja 2 sily:
sila culomba(przyciagania) od ladunku Q2
sila culomba(przyciagania) od ladunku Q1
czyli wypadkowa to bedzie roznica tych sil. Wypadkowa bedzie miala kierunek i zwrot zgodny z sila o wiekszedj wartosci
sila culomba(przyciagania) od ladunku Q2
sila culomba(przyciagania) od ladunku Q1
czyli wypadkowa to bedzie roznica tych sil. Wypadkowa bedzie miala kierunek i zwrot zgodny z sila o wiekszedj wartosci
3 ładunki punktowe - zwrot i wartość siły wypadkowej
czyli tak:
między Q1 i Q = \(\displaystyle{ -3*10 ^{-3}}\)
między Q2 i Q = \(\displaystyle{ -2,25*10 ^{-3}}\)
Wypadkowa =
\(\displaystyle{ 7,5*10 ^{-4}}\) w stronę Q2, dobrze rozumuję?
między Q1 i Q = \(\displaystyle{ -3*10 ^{-3}}\)
między Q2 i Q = \(\displaystyle{ -2,25*10 ^{-3}}\)
Wypadkowa =
\(\displaystyle{ 7,5*10 ^{-4}}\) w stronę Q2, dobrze rozumuję?
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 25 razy
3 ładunki punktowe - zwrot i wartość siły wypadkowej
w podstawieniach do wzoru nie uwzględnia się + lub - ładunku, ponieważ kierunek i zwrot siły wyznacza się graficznie , a wypadkową wychodzi z dodawania wektorów.
między Q1 i Q \(\displaystyle{ F_1=k*\frac{1*10^{-12}}{3}}\)
między Q2 i Q \(\displaystyle{ F_2=k*\frac{1*10^{-12}}{4}}\)
\(\displaystyle{ F=F_1-F_2=k*\frac{1*10^{-12}}{12}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ F_1}\)jest większe niż \(\displaystyle{ F_2}\) to zwrot w kierunku \(\displaystyle{ Q_1}\)
między Q1 i Q \(\displaystyle{ F_1=k*\frac{1*10^{-12}}{3}}\)
między Q2 i Q \(\displaystyle{ F_2=k*\frac{1*10^{-12}}{4}}\)
\(\displaystyle{ F=F_1-F_2=k*\frac{1*10^{-12}}{12}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ F_1}\)jest większe niż \(\displaystyle{ F_2}\) to zwrot w kierunku \(\displaystyle{ Q_1}\)