Prąd przemienny

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
korass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Prąd przemienny

Post autor: korass »

Przez żarówkę zasilaną nominalnym napięciem \(\displaystyle{ U_{1}}\) płynie prąd \(\displaystyle{ I_{1}}\). Jaki kondensator należy dołączyć szeregowo do żarówki, aby tak powstały obwód można było zasilać ze źródła napięcia \(\displaystyle{ U_{2}}\) i częstotliwości \(\displaystyle{ f}\)?

Korzystam z prawa Ohma:

\(\displaystyle{ R=\frac {U_{1}}{I_{1}}}\)

Następnie szukam natężenia prądu jakie przepływa przez każdy z elementów obwodu:

\(\displaystyle{ I=\frac {U_{2}}{Z}}\)

W tym obwodzie zawada wynosi:

\(\displaystyle{ Z=\sqrt {R^{2}+\frac {1}{\omega ^{2}C^{2}}}}\)

Jeszcze z zapisu wektorowego napięć mogę wyznaczyć napięcie prądu płynącego przez żarówke:

\(\displaystyle{ U_{R}=\sqrt {U_{2}^{2}-\frac {I^{2}}{\omega ^{2}C^{2}}}}\)

Tak więc myślę, że dotąd jest stosunkowo poprawnie tyle, że pojawiają się różne problemy rachunkowe... Ponadto jestem ciekaw jaka jest łatwiejsza metoda rozwiązania tego zadania.
madaf007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 33 razy

Prąd przemienny

Post autor: madaf007 »

Muszę właśnie zrobić to zadanie. Tyle, że mam podane dane. Trochę nie rozumiem Twojego zapisu. O co chodzi z tym jaki kondensator należy połączyć? Chodzi o opornik? Skąd wiadomo, że tam jest opór pojemnościowy? Skoro jest połączony szeregowo to z Twojego zapisu wynika, że I =\(\displaystyle{ I_{1}}\)? (u mnie to ma wartość 0,5 A) I ogólnie, żeby wykonać to zadanie muszę po prostu obliczyć opór pojemnościowy?
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Prąd przemienny

Post autor: nuclear »

patrz na datę tematu 7 sierpnia 2006 Jeżeli masz problem z podobnym zadanie załóż swój temat.
ODPOWIEDZ