Elektron w kondensatorze

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
ChipiDay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nDCh
Podziękował: 41 razy

Elektron w kondensatorze

Post autor: ChipiDay »

Do jednorodnego pola elektrycznego o natężeniu E=2,0*10^3 N/C , istniejącego
między okładkami kondensatora o długości l=10 cm i odległymi od siebie o
d=2 cm wpada elektron, poruszający się z prędkością Vo=6,0 *10^6m/ s , pod kątem
45stopni. Czy elektron uderzy w którąś z płytek? Jeśli tak, to w którym miejscu.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Elektron w kondensatorze

Post autor: Amon-Ra »

Rozważ to jak przypadek rzutu ukośnego - tor ruchu przez stale zorientowanych liniach natężenia pola będzie parabolą. Niech podpowiedzią będzie moje rozwiązanie podobnego zadania z innego forum:
... highlight=

Rzecz jasna elektron uderzy w płytkę, gdy maksymalny "zasięg" takiego rzutu będzie mniejszy, niż długość płytki.
ODPOWIEDZ