prąd zmienny

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

prąd zmienny

Post autor: robin5hood »

1.Żarówka świeci się pełnym światłem przy prądzie stałym i napięciu: 0,1A, 220V. Jaką amplitudę musiałby mieć prąd zmienny, aby żarówka równie jasno się świeciła ?
2.Transformator o uzwojeniu pierwotnym 500 zwojów i wtórnym 100 podłączono do sieci 220V i przepuszczono przezeń prąd 2,5A. Jakie powstanie napięcie na wyjściu i jaki można czerpać prąd (bez obniżania napięcia)?
3.Kondensator o pojemności 2000pF rozładowuje się przez cewkę o indukcyjności 0,5mH. Jaką wywoła to częstotliwość prądu zmiennego i jaka będzie długość fali EM?
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syreni gród.
Pomógł: 37 razy

prąd zmienny

Post autor: swpok »

ad 1)

Żarówka po podłączeniu do źródła prądu przemiennego będzie świeciła równie jasno co w przypadku prądu stałego, gdy praca wykonana przez prąd przemienny będzie równała się pracy wykonanej przez prąd stały.Stąd :

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}I_{0}^2 * R * t = I_{skut}^2 * R * t}\)
\(\displaystyle{ I_{0} = \sqrt{2} * I_{skut} [A]}\)

\(\displaystyle{ \frac{U_{0}^2}{2R} * t = \frac{U_{skut}^2}{R} * t}\)
\(\displaystyle{ U_{0} = \sqrt{2} * U_{skut} [V]}\)

ad 2)
\(\displaystyle{ U_{2} = \frac{n_{2}}{n_{1}} * U_{1}}\)
\(\displaystyle{ U_{2} = 44 [V]}\)

Zgodnie z prawem Ohma napięcie jest proporcjonalne do natężenia prądu. Proporcja ta wynosi w tym przypadku \(\displaystyle{ 88}\), dlatego też natężenie prądu po wyjściu z uzwojenia wtórnego będzie wynosić \(\displaystyle{ 0,5[A]}\).
Ostatni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Lublina

prąd zmienny

Post autor: Ostatni »

robin5hood pisze:2.Transformator o uzwojeniu pierwotnym 500 zwojów i wtórnym 100 podłączono do sieci 220V i przepuszczono przezeń prąd 2,5A. Jakie powstanie napięcie na wyjściu i jaki można czerpać prąd (bez obniżania napięcia)?
3.Kondensator o pojemności 2000pF rozładowuje się przez cewkę o indukcyjności 0,5mH. Jaką wywoła to częstotliwość prądu zmiennego i jaka będzie długość fali EM?
Ad.1 Chcę tylko dodać, że żarówka przy prądzie przemiennym o odpowiedniej wartości owszem bedzie świecić równie jasno jak przy podanym prądzie stałym ale nie dokładnie tak samo bo jej jasność jednak ma charakter pulsujący czego oczy nie widzą, ale czułe przyrządy fotometryczne rejestrują.
Ad.2. Transformator charakteryzuje parametr zwany przekładnią prądową i/lub napięciową lub także zwojową n. W tym zadaniu mamy tę wartość z wyliczenia UI/UII=ZI/ZII=500/100=5, stąd UII=UI/5, czyli 220V/5=44V. Z prądem jest odwrotnie (upraszczając zagadnienie to ze względu na właściwości transformacji prądu i napiecia a m.in. określoną moc transformatora która jest = const. a zatem będzie tu I2/I1=5 a więc I2=5*2,5A=12,5A.
Ad3. Łatwo się zorientować z posiadanych danych: 2000pF=2E-9Farada i 0,5mH=5E-4Henra. I stosując wzór 1/(2*Pi*(L*C)^0,5)) otrzymujemy 159155Hz.

[ Dodano: 9 Stycznia 2009, 14:03 ]
swpok pisze:ad 1)

Żarówka po podłączeniu do źródła prądu przemiennego będzie świeciła równie jasno co w przypadku prądu stałego, gdy praca wykonana przez prąd przemienny będzie równała się pracy wykonanej przez prąd stały.Stąd :

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}I_{0}^2 * R * t = I_{skut}^2 * R * t}\)
\(\displaystyle{ I_{0} = \sqrt{2} * I_{skut} [A]}\)

\(\displaystyle{ \frac{U_{0}^2}{2R} * t = \frac{U_{skut}^2}{R} * t}\)
\(\displaystyle{ U_{0} = \sqrt{2} * U_{skut} [V]}\)

ad 2)
\(\displaystyle{ U_{2} = \frac{n_{2}}{n_{1}} * U_{1}}\)
\(\displaystyle{ U_{2} = 44 [V]}\)

220*Zgodnie z prawem Ohma napięcie jest proporcjonalne do natężenia prądu. Proporcja ta wynosi w tym przypadku \(\displaystyle{ 88}\), dlatego też natężenie prądu po wyjściu z uzwojenia wtórnego będzie wynosić \(\displaystyle{ 0,5[A]}\).
Ad.2.Będzie jednak I2 = 5*2,5A = 12,5A bo moc jest = const.
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syreni gród.
Pomógł: 37 razy

prąd zmienny

Post autor: swpok »

Ostatni pisze:Ad.2.Będzie jednak I2 = 5*2,5A = 12,5A bo moc jest = const.
Rzeczywiście, jeżeli napięcie zmaleje to natężenie wzrośnie. Mea culpa.
Ostatni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Lublina

prąd zmienny

Post autor: Ostatni »

swpok pisze:
Ostatni pisze:Ad.2.Będzie jednak I2 = 5*2,5A = 12,5A bo moc jest = const.
Rzeczywiście, jeżeli napięcie zmaleje to natężenie wzrośnie. Mea culpa.
Nie przejmuj się transformatory poznałem już w 1962 roku i wiem o nich prawie wszystko ale większość zawodowych elektryków wie o nich niewiele.
ODPOWIEDZ