AgNo3 + ZN - stężenie molowe jonów cynku
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 6 kwie 2007, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 86 razy
AgNo3 + ZN - stężenie molowe jonów cynku
Do 250 cm3 roztworu AgNO3 zanurzono płytkę cynkową. Masa wydzielonego po pewnym czasie srebra wynosiła 5,4g. Stężenie molowe jonów cynku wyniesie?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 13 gru 2006, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
AgNo3 + ZN - stężenie molowe jonów cynku
mamy reakcjie
Zn +2Ag+ ->Zn^{2+} + 2Ag
Masa molowa Zn=65,5g
Masa molowa Ag=108g
czyli ze stechiometro reakcji wynika że na jeden mol cynku przypadaja 2 mole srebra układamy proporcjie
65,5g--2*108g
x --- 5,4g
rozwiazujemy na krzyż i gotowe
Zn +2Ag+ ->Zn^{2+} + 2Ag
Masa molowa Zn=65,5g
Masa molowa Ag=108g
czyli ze stechiometro reakcji wynika że na jeden mol cynku przypadaja 2 mole srebra układamy proporcjie
65,5g--2*108g
x --- 5,4g
rozwiazujemy na krzyż i gotowe