Musze przyznać,że dziwne zadanie domowe mam z chemii,wydaje się,że jest za mało danych:
Oblicz zawartość procentową(% masowy) fosforu w kwasie fosforowym (V)
Gdybym chociaż znał masę roztworu i(lub) stężenie bym to policzył ze wzoru na stężenie procentowe,spr. w rozwiązaniach z tyłu książki wynik to:
31,63% fosforu
Pozdrawiam
Zawartość procentowa
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Zawartość procentowa
\(\displaystyle{ M_{H_{3}PO_{4}}=98\frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M_{P}=31\frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ C_{\%}=\frac{M_{P}}{M_{H_{3}PO_{4}}}*100\%=31,63\%}\)
\(\displaystyle{ M_{P}=31\frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ C_{\%}=\frac{M_{P}}{M_{H_{3}PO_{4}}}*100\%=31,63\%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Zawartość procentowa
Tak jak napisał poprzednik. Po prostu szukasz w układzie okresowym masy molowej(M) danego pierwiastka/związku i już masz dane. I tak np. węgiel ma 12g/mol, tlen 16g/mol (Uwaga! Ponieważ wolny tlen występuje zazwyczaj w cząsteczce O2, dlatego w sumie 1 mol takiego gazu waży nie 16, a 32g. Podobnie jest z np. H2, N2, Cl2). Myślę, że teraz już będziesz wiedział, skąd to się wzięło