Jaka objętość stężonego 40% roztworu NaOH o gęstości \(\displaystyle{ d=1,4 g/cm^{2}}\) należy użyć do sporządzenia \(\displaystyle{ 1dm^{3}}\) roztworu NaOH o stężeniu \(\displaystyle{ 0,1mol/dm^{3}}\)
Bardzo proszę o pomoc
Obliczenie stężenia
Obliczenie stężenia
Z podanych wartości objętości i stężenia molowego wyliczam wartość moli NaOH:
\(\displaystyle{ n = c V = 0,1 mol/dm^{3} 1 dm^{3} = 0,1 mol}\)
Obliczam masę molową NaOH:
\(\displaystyle{ M = 40 g/mol}\)
Skoro \(\displaystyle{ 1 mol}\) NaOH waży \(\displaystyle{ 40 g}\) to
\(\displaystyle{ 0,1 mola}\) waży \(\displaystyle{ 4g}\)
Mam do dyspozycji \(\displaystyle{ 40\%}\)roztwór NaOH, czyli:
\(\displaystyle{ 40 g}\) tej substancji znajduje się w \(\displaystyle{ 100 g}\) roztworu
więc \(\displaystyle{ 4g}\) NaOH znajduje się w \(\displaystyle{ 10g}\) roztworu
Masa roztworu, którego muszę użyć wynosi \(\displaystyle{ 10g}\)
Ponieważ szukana jest objętość roztworu korzystam ze wzoru na gęstość:
\(\displaystyle{ d = m/V}\)
czyli:
\(\displaystyle{ V = m/d}\)
I podstawiam wartości liczbowe, otrzymując:
\(\displaystyle{ V = 10g / 1,4 g/cm^{3} = 7,14 cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n = c V = 0,1 mol/dm^{3} 1 dm^{3} = 0,1 mol}\)
Obliczam masę molową NaOH:
\(\displaystyle{ M = 40 g/mol}\)
Skoro \(\displaystyle{ 1 mol}\) NaOH waży \(\displaystyle{ 40 g}\) to
\(\displaystyle{ 0,1 mola}\) waży \(\displaystyle{ 4g}\)
Mam do dyspozycji \(\displaystyle{ 40\%}\)roztwór NaOH, czyli:
\(\displaystyle{ 40 g}\) tej substancji znajduje się w \(\displaystyle{ 100 g}\) roztworu
więc \(\displaystyle{ 4g}\) NaOH znajduje się w \(\displaystyle{ 10g}\) roztworu
Masa roztworu, którego muszę użyć wynosi \(\displaystyle{ 10g}\)
Ponieważ szukana jest objętość roztworu korzystam ze wzoru na gęstość:
\(\displaystyle{ d = m/V}\)
czyli:
\(\displaystyle{ V = m/d}\)
I podstawiam wartości liczbowe, otrzymując:
\(\displaystyle{ V = 10g / 1,4 g/cm^{3} = 7,14 cm^{3}}\)