Do rekacji uzyto 30 g magnezu i 30g tlenu. Otrzymano tlnek magnezu:
1- który z pierwiastków przereagował w całości a który pozostał i w jakiej ilości?
2- Ile ważył otzrymany MgO?
3- Z jakiego prawa korzystamy przy rozwiązaniu zadania ?
Tlenek magnezu
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Tlenek magnezu
\(\displaystyle{ M_{Mg}=24 \frac{g}{mol} M_{2Mg}=48\frac{g}{mol} \\
M_{0}=16 \frac{g}{mol} M_{0_{2}}=32\frac{g}{mol} \\
\\
2Mg+0_{2}\to 2Mg0\\
\\
1mol+1mol\to 1mol\\
\\
M_{2Mg}+\cdot M_{0_{2}}=M_{2MgO}\\
\\
48\frac{g}{mol}+32\frac{g}{mol}=80g \frac{g}{mol}\\
\\
48g+32g=80g\\
\\
3g+2g=5g\\
30g+20g=50g}\)
1) czyli magnez przereagował w całości, zostało 10g tlenu
2) 50g
3) z prawa zachowania masy
M_{0}=16 \frac{g}{mol} M_{0_{2}}=32\frac{g}{mol} \\
\\
2Mg+0_{2}\to 2Mg0\\
\\
1mol+1mol\to 1mol\\
\\
M_{2Mg}+\cdot M_{0_{2}}=M_{2MgO}\\
\\
48\frac{g}{mol}+32\frac{g}{mol}=80g \frac{g}{mol}\\
\\
48g+32g=80g\\
\\
3g+2g=5g\\
30g+20g=50g}\)
1) czyli magnez przereagował w całości, zostało 10g tlenu
2) 50g
3) z prawa zachowania masy