1.oblicz mase pół mola kwasu siarkowego (VI)
2.Oblicz jaką liczbę moli stanowi 15g tlenku glinu.
"krotkie zadanie" - taki temat mówi o zadaniu tyle co nic.
Szemek
masa kwasu siarkowego, liczba moli tlenku glinu
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rgfg
- Podziękował: 9 razy
masa kwasu siarkowego, liczba moli tlenku glinu
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 18:37 przez adrian7137, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów
- Podziękował: 2 razy
masa kwasu siarkowego, liczba moli tlenku glinu
\(\displaystyle{ H_{2}SO _{3}}\) - 82g/mol
Układamy proporcję:
82g - 1 mol
xg - 0,5 mola
x=41g
2. \(\displaystyle{ Al _{2} O _{3}}\) - 102 g/mol
102g - 1mol
15g - xmol
x=0,15
Pozdrawiam
Układamy proporcję:
82g - 1 mol
xg - 0,5 mola
x=41g
2. \(\displaystyle{ Al _{2} O _{3}}\) - 102 g/mol
102g - 1mol
15g - xmol
x=0,15
Pozdrawiam