proszę o pomoc:
Obliczy stężenie jonów siarczanowych (VI) i jonów srebra w nasyconym roztworze siarczanu (VI) srebra.
iloczyn rozpuszczalności
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Pomógł: 4 razy
iloczyn rozpuszczalności
w roztworze nasyconym ustała sie rownowaga V1=V2 między jonami trudno rozpuszczalnego elektrolitu a osadem.
Ag2SO4 2 Ag^+ + SO4 ^2-
V1 = V2
KSO=[Ag+]^2 x [SO4^2-] stężenia oznaczamy jako R (stęzenia jonów sa takie same, tylko stezenie jonów srebra jest równe R^2, wynika to ze stechiometrii rownnia.), rozpuszczalnosc.
KSO= R^2 x R
KSO=R^3 => R=pierwiastek trzeciego stopnia z KSO.
KSO-iloczyn rozpuszczalności.
Kso odczytujemy z tablic wynosi: 10^-4,8 = 1,58*10^-5
R=0,025 M. -stężenie jonow siarczynowych,
R^2=6,3*10^-4 M -stężenie jonow srebra
[ Dodano: 22 Listopada 2008, 14:13 ]
Sprostowanie:
w roztworze nasyconym ustała sie rownowaga V1=V2 między jonami trudno rozpuszczalnego elektrolitu a osadem.
Ag2SO4 2 Ag^+ + SO4 ^2-
V1 = V2
KSO=[Ag+]^2 x [SO4^2-] stężenia oznaczamy jako R (stęzenia jonów sa takie same, tylko stezenie jonów srebra jest równe 2R, wynika to ze stechiometrii rownania.), rozpuszczalnosc.
KSO= (2R)^2 x R
KSO=4R^3 => R= pierwiastek trzeciego stopnia z 1/4 KSO
R=0,016 M
iloczyn rozpuszczalności. -> Kso odczytujemy z tablic wynosi: 10^-4,8 = 1,58*10^-5
R=0,016 M. -stężenie jonow siarczynowych,
2R=0,032 M -stężenie jonow srebra
sorki za blad,zamaist na zadaniu skupiłam się na sposobie zapisu..;P
Ag2SO4 2 Ag^+ + SO4 ^2-
V1 = V2
KSO=[Ag+]^2 x [SO4^2-] stężenia oznaczamy jako R (stęzenia jonów sa takie same, tylko stezenie jonów srebra jest równe R^2, wynika to ze stechiometrii rownnia.), rozpuszczalnosc.
KSO= R^2 x R
KSO=R^3 => R=pierwiastek trzeciego stopnia z KSO.
KSO-iloczyn rozpuszczalności.
Kso odczytujemy z tablic wynosi: 10^-4,8 = 1,58*10^-5
R=0,025 M. -stężenie jonow siarczynowych,
R^2=6,3*10^-4 M -stężenie jonow srebra
[ Dodano: 22 Listopada 2008, 14:13 ]
Sprostowanie:
w roztworze nasyconym ustała sie rownowaga V1=V2 między jonami trudno rozpuszczalnego elektrolitu a osadem.
Ag2SO4 2 Ag^+ + SO4 ^2-
V1 = V2
KSO=[Ag+]^2 x [SO4^2-] stężenia oznaczamy jako R (stęzenia jonów sa takie same, tylko stezenie jonów srebra jest równe 2R, wynika to ze stechiometrii rownania.), rozpuszczalnosc.
KSO= (2R)^2 x R
KSO=4R^3 => R= pierwiastek trzeciego stopnia z 1/4 KSO
R=0,016 M
iloczyn rozpuszczalności. -> Kso odczytujemy z tablic wynosi: 10^-4,8 = 1,58*10^-5
R=0,016 M. -stężenie jonow siarczynowych,
2R=0,032 M -stężenie jonow srebra
sorki za blad,zamaist na zadaniu skupiłam się na sposobie zapisu..;P
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 249 razy
iloczyn rozpuszczalności
Stężenie [Ag+]powinno wyjść \(\displaystyle{ 5,2*10 ^{-2}}\), a stężenie [SO4] \(\displaystyle{ 2,6*10 ^{-2}}\)