do spr- liczba moli

peele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 4 razy

do spr- liczba moli

Post autor: peele »

oblicz ile gramów i ile moli siarki znajduje się w 2 kg siarczanu (VI) cynku.
wg mnie powinno byc tak:
\(\displaystyle{ ZnSO _{4}}\)
żeby obliczyć masę korzystam z proporcji:
161g \(\displaystyle{ ZnSO _{4}}\) ----------- 32g S
2000g \(\displaystyle{ ZnSO _{4}}\) ------------ x
x=397,5g

żeby obliczyć liczbę moli korzystam z wzoru:
\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}= \frac{2000g}{397,5 \frac{g}{mol} }=5,03moli}\)
tymczasem w odpowiedziach do tego zadania mam x=1614g a n=24,84moli
nie wiemc zy ja coś źle robie czy odpowiedzi są do d*&^
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

do spr- liczba moli

Post autor: marty »

masz obliczyć liczbę moli siarki, a więc masa siarki (w gramach) do masy molowej
peele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 4 razy

do spr- liczba moli

Post autor: peele »

to jak liczę \(\displaystyle{ n= \frac{397,5}{32}=12.42moli}\) a odpowiedzi są dalej inne!!
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

do spr- liczba moli

Post autor: marty »

no wychodzi Ci n dwa razy mniejsze niż powinno (zgodnie z odp.), a to dlatego, że x wychodzi Ci inaczej - najwyrażniej zgdonie z odp. (aby zgadzała się liczba moli) x powinno wyjść Tobie dwa razy większe niż powinno--- ale wtedy nie zgadza się x z odpowiedziami-ja nie widzę już teraz w Twoim rozw. błędu, ale zbyt pewnie nie czuję się z chemii
ODPOWIEDZ