przemiany promieniotworcze-zad

martix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 19 wrz 2005, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 27 razy

przemiany promieniotworcze-zad

Post autor: martix »

Zad.1 uzupełnij równania reakcji jądrowych (w miejsca ?):
1) \(\displaystyle{ \frac{A=89}{Z=39}Y + \frac{1}{0}n -> ? +\frac{89}{38}Sr}\)

2) \(\displaystyle{ \frac{249}{98}Cf + \frac{12}{6} C -> \frac{25}{104}Rf + ?}\)

Zad.2 Jądro toru 227 uległo kolejno 6 rozpadom promieniotwórczym w tym 4 rozpadom alfa i 2 rozpady beta. Ustal jakie jądro było produktem serii tych rozpadów
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

przemiany promieniotworcze-zad

Post autor: ariadna »

1)
a) \(\displaystyle{ _{1}^{1}p}\), czyli proton
b) jest błąd przy Rf
2)
\(\displaystyle{ _{90}^{227}Th=_{84}^{211}Po+4*(_{2}^{4}\alpha)+2*(_{-1}^{0}\beta)}\)
ODPOWIEDZ