Mam zrobić zadanka z chemii ale nieem jak je zrobić czy ktoś może jest zrobić? Oto zadanka :
1.Napisz równania reakcji:
a) spalania całkowitego pentenu
b)półspalania butynu
c)spalania niecałkowitego propenu
2. Jakie produkty otrzymasz w reakcji:
a)butenu z wodorem
b)propylenu z wodorem?
Napisz odpowiednie równania.
3. Napisz, stosując wzory sumaryczne, równania reakcji przyłączania:
a)bromu do butenu
b)chloru do propynu
Nazwij otrzymane produkty reakcji.
Za zrobienie zadanek wielkie THX!! Czekam na odpowiedzi
Chemii, nie chemi. Poprawiłam temat.C.
Zadanka z chemii-równiania reakcji.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadanka z chemii-równiania reakcji.
1)
a) 2C5H10 +1502 -> 10CO2 + 10H2O
b) 2C4H6 + 7O2 -> 8CO +6H2O
C) 2C3H6 +3O2 -> 6C + 6H20
2)
a) butan
b) propan
Jak chcesz całe reakcje, to pisz.
3) wzory sumaryczne:>
a) 2C5H10 +1502 -> 10CO2 + 10H2O
b) 2C4H6 + 7O2 -> 8CO +6H2O
C) 2C3H6 +3O2 -> 6C + 6H20
2)
a) butan
b) propan
Jak chcesz całe reakcje, to pisz.
3) wzory sumaryczne:>
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 lis 2005, o 19:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Zadanka z chemii-równiania reakcji.
Dzięki a oco chodzi w 3 ?
Dałam ci punkt (pomogła )
Ps. moga byc całe rekacje
Dałam ci punkt (pomogła )
Ps. moga byc całe rekacje
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadanka z chemii-równiania reakcji.
2)
a) Buteny mogą być dwa, but-1-en i but-2-en, napiszę dla but-1-enu, produkt jest ten sam
CH3-CH2-CH=CH2 + H2 ->CH3-CH2-CH2-CH3
b)
CH3-CH=CH2 + H2 ->CH3-CH2-CH3
3)
a)
dla but-1-enu
CH3-CH2-CH=CH2 + Br2 ->CH3-CH2-CHBr-CH2Br (1,2-dibromobutan)
dla but-2-enu
CH3-CH=CH-CH3 + Br2 -> CH3-CHBr-CHBr-CH3 (2,3-dibromobutan)
b)
CH\(\displaystyle{ \equiv}\)C-CH3 +Br2 ->CHBr=CBr-CH3 (1,2-dibromopropen)
Napisałam wzorami pólstrukturalnymi, gdyż sumarycznymi nie da się pokazać wszystkiego;)
a) Buteny mogą być dwa, but-1-en i but-2-en, napiszę dla but-1-enu, produkt jest ten sam
CH3-CH2-CH=CH2 + H2 ->CH3-CH2-CH2-CH3
b)
CH3-CH=CH2 + H2 ->CH3-CH2-CH3
3)
a)
dla but-1-enu
CH3-CH2-CH=CH2 + Br2 ->CH3-CH2-CHBr-CH2Br (1,2-dibromobutan)
dla but-2-enu
CH3-CH=CH-CH3 + Br2 -> CH3-CHBr-CHBr-CH3 (2,3-dibromobutan)
b)
CH\(\displaystyle{ \equiv}\)C-CH3 +Br2 ->CHBr=CBr-CH3 (1,2-dibromopropen)
Napisałam wzorami pólstrukturalnymi, gdyż sumarycznymi nie da się pokazać wszystkiego;)