Stężenie molowe

Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Stężenie molowe

Post autor: Petermus »

W \(\displaystyle{ 0,5dm^{3}}\) wody rozpuszczono \(\displaystyle{ 67,2 dm^{3}}\) \(\displaystyle{ SO_{2}}\) (warunki normalne) i uzupełniono do objętości \(\displaystyle{ 1dm^{3}}\). Oblicz stężenie molowe roztworu \(\displaystyle{ H_{2}SO_{3}}\)

Bardzo proszę o pomoc.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Stężenie molowe

Post autor: Marta99 »

PETERMUS pisze:W \(\displaystyle{ 0,5dm^{3}}\) wody rozpuszczono \(\displaystyle{ 67,2 dm^{3}}\) \(\displaystyle{ SO_{2}}\) (warunki normalne) i uzupełniono do objętości \(\displaystyle{ 1dm^{3}}\). Oblicz stężenie molowe roztworu \(\displaystyle{ H_{2}SO_{3}}\)

Bardzo proszę o pomoc.

Obliczamy liczbe moli tlenku dzieląc przez 22,4 dm^3 - tyle zajmuje 1 mol tlenku w.w.n.
\(\displaystyle{ 67,2 dm^{3} : 22,4mol/dm^3= 3 mole}\)

\(\displaystyle{ V=1dm^3}\)

\(\displaystyle{ SO_3+H_2O H_2SO_4}\)

Mamy 3 mole tlenku czyli powstaną 3 mole kwasu i podstawiasz dane
\(\displaystyle{ C_m=n/V \ C_m=3/1=3mol/dm^3}\)
ODPOWIEDZ