nazewnictwo kwasów :/

YYssYY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hel
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

nazewnictwo kwasów :/

Post autor: YYssYY »

witam. mój problem opisze na przykladzie.

ogólnie mój problem polega na tym że mając reakcje np : \(\displaystyle{ N2O5 + H20 ->}\) wiem jak otrzymany kwas będzie sie nazywać. ale nie jest jasne dlaczego ma wyglądać \(\displaystyle{ 2HNO3}\). chodzi mi o to że pisze \(\displaystyle{ H N O}\) ale jak uzupełnić? 2 przed H na końcu dopisuje sie , ale skąd weidzieć że ma być na końcu O3 a nie O4?
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

nazewnictwo kwasów :/

Post autor: stan1906 »

Wiesz że azot w tym kwasie jest V wartościowy. narysuj wzór strukturalny/elektronowy. Samo wyjdzie ile ma być "tlenów"
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

nazewnictwo kwasów :/

Post autor: Marta99 »

Ładunek związku musi być równy zero więc masz np. dla kwasu \(\displaystyle{ HNO_x}\) gdzie azot jest V-wart.
1 *(ilość atomów azotu w związku)* V (wartościowość azotu)
1*I (ilość atmów wodoru * jego wartościowość )
i x - ilość at. tlenu * (-II) - wart.

co daje :


1*I + V * I -IIx = 0
-IIx=-VI / -II
x =3
\(\displaystyle{ HNO_x}\) ---> \(\displaystyle{ HNO_3}\)

a jeśli azot jest III - wart.
I + III - IIx=0
x=2
\(\displaystyle{ HNO_2}\)

oczywiście to liczy się w pamięci, rozpisałam tak by było łatwiej zrozumieć.
pozdrawiam.
ODPOWIEDZ