Do wody dodano tyle sodu, że na jego jeden atom przypadło 21 cząsteczek wody. Oblicz stężenie procentowe powstałego roztworu zasady sodowej.
z góry dziękuję za pomoc
Oblicz stężenie procentowe
Oblicz stężenie procentowe
\(\displaystyle{ Na _{2} +2H _{2}O = 2NaOH + H _{2}}\)
z dwóch atomów sodu powstaje jedna cząsteczka wodorotlenku sodu reagując z dwoma cząsteczkami wody.
Skoro na 1 atom sodu przypada 21 cząsteczek wody, to na dwa atomy sodu przypada 42 czsteczki wody. W wyniku reakcji z dwóch atomów sodu powstaną dwie cząsteczki wodorotlenku sodu i pozostanie 40 cząsteczek wody (dwie cząsteczki zostały "zużyte" podczas reakcji)
Teraz obliczamy stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ 2 M _{NaOH} --------------40 M _{H _{2}O } + 2 M _{NaOH}}\)
\(\displaystyle{ 2 23g --------------40 18g + 2 23g}\)
\(\displaystyle{ 46g-----------------720g+46g}\)
\(\displaystyle{ xg -----------------100g}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{46g 100g}{766g} 6g}\)
\(\displaystyle{ Cp=6 }\)[/latex]
z dwóch atomów sodu powstaje jedna cząsteczka wodorotlenku sodu reagując z dwoma cząsteczkami wody.
Skoro na 1 atom sodu przypada 21 cząsteczek wody, to na dwa atomy sodu przypada 42 czsteczki wody. W wyniku reakcji z dwóch atomów sodu powstaną dwie cząsteczki wodorotlenku sodu i pozostanie 40 cząsteczek wody (dwie cząsteczki zostały "zużyte" podczas reakcji)
Teraz obliczamy stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ 2 M _{NaOH} --------------40 M _{H _{2}O } + 2 M _{NaOH}}\)
\(\displaystyle{ 2 23g --------------40 18g + 2 23g}\)
\(\displaystyle{ 46g-----------------720g+46g}\)
\(\displaystyle{ xg -----------------100g}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{46g 100g}{766g} 6g}\)
\(\displaystyle{ Cp=6 }\)[/latex]