Bardzo proszę o pomoc
W wyniku fermentacji alkoholowej roztworu glikozy otrzymano 56 dm3 dwutlenku węgla . Ile gramów glukozy zużyto podczas tego procesu, jeżeli reakcja przebiegła z 50% wydajnością?
P. S. Powinno wyjść 450g
fermentacja alkoholowa
- jacek89
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 19 razy
fermentacja alkoholowa
Zapisujesz równanie reakcji fermentacji alkoholowej:
\(\displaystyle{ C_6H_{12}O_6 2 C_2H_5OH + 2CO_2}\)
\(\displaystyle{ 56 dm^3}\) to \(\displaystyle{ 2,5}\) mola dwutlenku węgla
1 mol dwutlenku węgla waży 44g (M= 1*12+ 2*16=44g/mol)
2,5 mola dwutlenku węgla waży 2,5*44g= 110g
W reakcji wzięło udział 1,25 mola glukozy tj 1,25*180g= 225 g glukozy (patrz: współczynniki równania reakcji)
Ponieważ wydajność reakcji to 50%, otrzymaną wartość musimy pomnożyć przez 2 i potrzymamy:
225g*2= 450 g glukozy.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ C_6H_{12}O_6 2 C_2H_5OH + 2CO_2}\)
\(\displaystyle{ 56 dm^3}\) to \(\displaystyle{ 2,5}\) mola dwutlenku węgla
1 mol dwutlenku węgla waży 44g (M= 1*12+ 2*16=44g/mol)
2,5 mola dwutlenku węgla waży 2,5*44g= 110g
W reakcji wzięło udział 1,25 mola glukozy tj 1,25*180g= 225 g glukozy (patrz: współczynniki równania reakcji)
Ponieważ wydajność reakcji to 50%, otrzymaną wartość musimy pomnożyć przez 2 i potrzymamy:
225g*2= 450 g glukozy.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno/Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
fermentacja alkoholowa
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6} C_{2}H_{5}OH+CO_{2}
V_{CO_{2}}=56dm^{3}
1mol_{CO_{2}}=22,4dm^{3}
x mol_{CO_{2}}=56dm^{3}
x= \frac{56}{22,4}
x=2,5
1 mol_{C_{6}H_{12}O_{6}}=2mol_{CO_{2}}
x mol_{C_{6}H_{12}O_{6}}=2,5mol_{CO_{2}}
x=1,25
M_{C_{6}H_{12}O_{6}}=180g
(1,25*180g)*2=450g}\)
EDIT jacek89 był szybszy
V_{CO_{2}}=56dm^{3}
1mol_{CO_{2}}=22,4dm^{3}
x mol_{CO_{2}}=56dm^{3}
x= \frac{56}{22,4}
x=2,5
1 mol_{C_{6}H_{12}O_{6}}=2mol_{CO_{2}}
x mol_{C_{6}H_{12}O_{6}}=2,5mol_{CO_{2}}
x=1,25
M_{C_{6}H_{12}O_{6}}=180g
(1,25*180g)*2=450g}\)
EDIT jacek89 był szybszy