fruktoza- zadanie

jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

fruktoza- zadanie

Post autor: jackow005 »

Bardzo proszę o pomoc:

Ile moli fruktozy znajduje się w 0,5 dm3 roztworu zawierającego 1,7 kg fruktozy w 10 dm3 roztworu?

(powinno wyjść 0,472 mola)
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

fruktoza- zadanie

Post autor: jacek89 »

1 mol fruktozy waży 180g \(\displaystyle{ (M=6*12+ 12*1+ 6*16=180 \frac{g}{mol} )}\)

Skoro \(\displaystyle{ 10 dm^{3}}\) zawiera\(\displaystyle{ 1,7 kg}\)fruktozy, to \(\displaystyle{ 0,5 dm^{3}}\)zawiera \(\displaystyle{ 0,085kg}\)fruktozy= \(\displaystyle{ 85 g}\)tego cukru

Wynika to z proporcji:

\(\displaystyle{ 10 dm^{3} --> 1,7kg}\)
\(\displaystyle{ 0,5 dm^{3} ---> x kg}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{0,5*1,7}{10}=0,085 kg= 85g}\)

Ilość moli to\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{85g}{180 \frac{g}{mol} }= 0,472 mola}\)


Mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam, Jacek
ODPOWIEDZ