1.Oblicz, ile gramów siarki trzeba wziąć do reakcji syntezy z miedzią, aby otrzymać 40 g siarczku miedzi(I).
2.Oblicz, ile gramów soli kuchennej znajduje się w 100 g roztworu nasyconego w temperaturze \(\displaystyle{ 50^{o}}\)C, jeżeli rozpuszczalność soli w tej temperaturze wynosi 37 g.
3.Oblicz, ile gramów alkoholu zawarte jest w 150 g używanej do dezynfekcji ran jodyny, która stanowi 10-procentowy alkoholowy roztwór jodu.
3 zadania - stechiometria, rozpuszczalność, stężenia
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
3 zadania - stechiometria, rozpuszczalność, stężenia
1)
\(\displaystyle{ 2Cu+S Cu_{2}S}\)
Pod siarką wpisujemy x, a pod \(\displaystyle{ Cu_{2}S}\) 40 gramów. Tą linijkę mamy na podstawie treści zadania.
W nastepnej linijce, pod x wpisujemy masę jednego mola siarki, a pod \(\displaystyle{ Cu_{2}S}\) 159 gramów (63,5g*2+32g) czyli masę jednego mola \(\displaystyle{ Cu_{2}S}\). Tą linijkę układamy na podstawie układu okresowego.
Dalej z proporcji mamy, że \(\displaystyle{ x=\frac{32g 40g}{159g}=8,05g}\).
2)
Masa roztworu wynosi 100g
Rozpuszczalność to \(\displaystyle{ 47g_{NaCl}}\) / \(\displaystyle{ 100g_{H_{2}O}}\)
Stąd układamy proporcję:
\(\displaystyle{ 47g_{NaCl}}\) - \(\displaystyle{ 147g_{r-ru}}\)
\(\displaystyle{ x}\) - \(\displaystyle{ 100g_{r-ru}}\)
Otrzymujemy, że x=31,97g.
3)
Co do tego zadania nie mam stuprocentowej pewności.
\(\displaystyle{ C_{p}=10%}\)
\(\displaystyle{ m_{r-ru}=150g}\)
Podstawiamy do wzoru na stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{m_{s}}{m_{r-ru}}\cdot 100%}\)
\(\displaystyle{ 10%=\frac{m_{s}}{150g} 100%}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=15g}\) alkoholu
\(\displaystyle{ 2Cu+S Cu_{2}S}\)
Pod siarką wpisujemy x, a pod \(\displaystyle{ Cu_{2}S}\) 40 gramów. Tą linijkę mamy na podstawie treści zadania.
W nastepnej linijce, pod x wpisujemy masę jednego mola siarki, a pod \(\displaystyle{ Cu_{2}S}\) 159 gramów (63,5g*2+32g) czyli masę jednego mola \(\displaystyle{ Cu_{2}S}\). Tą linijkę układamy na podstawie układu okresowego.
Dalej z proporcji mamy, że \(\displaystyle{ x=\frac{32g 40g}{159g}=8,05g}\).
2)
Masa roztworu wynosi 100g
Rozpuszczalność to \(\displaystyle{ 47g_{NaCl}}\) / \(\displaystyle{ 100g_{H_{2}O}}\)
Stąd układamy proporcję:
\(\displaystyle{ 47g_{NaCl}}\) - \(\displaystyle{ 147g_{r-ru}}\)
\(\displaystyle{ x}\) - \(\displaystyle{ 100g_{r-ru}}\)
Otrzymujemy, że x=31,97g.
3)
Co do tego zadania nie mam stuprocentowej pewności.
\(\displaystyle{ C_{p}=10%}\)
\(\displaystyle{ m_{r-ru}=150g}\)
Podstawiamy do wzoru na stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{m_{s}}{m_{r-ru}}\cdot 100%}\)
\(\displaystyle{ 10%=\frac{m_{s}}{150g} 100%}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=15g}\) alkoholu
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
3 zadania - stechiometria, rozpuszczalność, stężenia
3)
Hmm, jodyna to roztwor jodu w alkoholu a nie alkoholu w jodzie:)
Mozna to zrobic nawet bez wzoru wiedzac, ze stezenie procentowe to ilosc gramow substancji rozpuszczonej w 100g roztworu. Skoro stezenie wynosi 15%, to w 100g roztworu znajduje sie 15g jodu i (100-15)g=85g alkoholu. Ukladamy proporcje:
100g jodyny - 85g alkoholu
150g jodyny - x
x = 150*85/100 = 127,5g alkoholu.
Hmm, jodyna to roztwor jodu w alkoholu a nie alkoholu w jodzie:)
Mozna to zrobic nawet bez wzoru wiedzac, ze stezenie procentowe to ilosc gramow substancji rozpuszczonej w 100g roztworu. Skoro stezenie wynosi 15%, to w 100g roztworu znajduje sie 15g jodu i (100-15)g=85g alkoholu. Ukladamy proporcje:
100g jodyny - 85g alkoholu
150g jodyny - x
x = 150*85/100 = 127,5g alkoholu.