Zakładając, że w powietrzu znajduje się 21% tlenu, oblicz, ile\(\displaystyle{ dm ^{3}}\) powietrza potrzeba do całkowitego spalenia 2kg czystego węgla.
Proszę o pomoc, bedą plusy!!!!!!
Tlen
Tlen
\(\displaystyle{ C+O _{2} -->CO _{2}}\) przy założeniu że spalanie jest całkowite.
\(\displaystyle{ M _{C} = 12
M_{O} = 16 --> M_{2O} --> 32
12----32
2---5,(3) 5,3}\) do spalenia 12u/g/kg węgla potrzeba 32u/g/kg tlenu, więc do 2kg węgla potrzeba 5.3kg tlenu
Objętość tlenu\(\displaystyle{ = 1,4kg/m ^{3}
1,4 kg ---- 1m^{3}
5,3 kg ---- 3,8m^{3}}\)
Niestety ta wartość 3.8 m^{3} jest poprawna tylko wtedy jesli zawartosc tlenu w powietrzu wynosilaby 100%. Niestety zapomnialem jak to sie oblicza dla powietrza ^^
+ nie ufaj mi do konca, bo moglem sie pomylic ;P[/latex]
\(\displaystyle{ M _{C} = 12
M_{O} = 16 --> M_{2O} --> 32
12----32
2---5,(3) 5,3}\) do spalenia 12u/g/kg węgla potrzeba 32u/g/kg tlenu, więc do 2kg węgla potrzeba 5.3kg tlenu
Objętość tlenu\(\displaystyle{ = 1,4kg/m ^{3}
1,4 kg ---- 1m^{3}
5,3 kg ---- 3,8m^{3}}\)
Niestety ta wartość 3.8 m^{3} jest poprawna tylko wtedy jesli zawartosc tlenu w powietrzu wynosilaby 100%. Niestety zapomnialem jak to sie oblicza dla powietrza ^^
+ nie ufaj mi do konca, bo moglem sie pomylic ;P[/latex]