Bardzo proszę o pomoc!
Mieszaninę gazową zawierającą 2 dm3 tlenu, 0,2 dm3 chloru oraz 10 dm3 wodoru umieszczono w audiometrze i za pomocą iskry wywołano reakcje chemiczne. (war normalne) Podaj stężenie procentowe powstałego kwasu solnego.
steżenie procentowe
- Masriah
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 9 lip 2008, o 00:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 2 razy
steżenie procentowe
Rozpoczalbym tak zadanie:
\(\displaystyle{ O_2 + Cl_2 + 3H_2 2 H_2 O + 2HCl}\)
Wedlug danych wynika, ze mamy nastepujace ilosci substancji:
\(\displaystyle{ n_{H_2} = 0,45 mol \\ n_{O_2} = 0,09 mol \\ n_{Cl_2} = 0,01 mol}\)
Poniewaz mamy pokazny nadmiar wodoru, mozemy zalozyc, ze zarowno wode jak i kwas otrzymamy w 100%. Wedlug rownania reakcji wiemy, ze:
\(\displaystyle{ n_{HCl}= 2 n_{Cl_2} = 0,02mol \\ n_{H_2 O} = 2n_{O_2} = 0,18 mol}\)
Liczymy masy skladnikow:
\(\displaystyle{ m_{HCl} = (35,5 + 1) \frac {g}{mol} 0,02 mol = 0,73 g \\ m_{H2O} = (16 + 2) \frac {g}{mol} 0,18 mol = 3,24 g}\)
Stezenie to nic innego jak:
\(\displaystyle{ C = \frac {m_{HCl}}{ m_{H2O} + m_{HCl}}}\)
\(\displaystyle{ O_2 + Cl_2 + 3H_2 2 H_2 O + 2HCl}\)
Wedlug danych wynika, ze mamy nastepujace ilosci substancji:
\(\displaystyle{ n_{H_2} = 0,45 mol \\ n_{O_2} = 0,09 mol \\ n_{Cl_2} = 0,01 mol}\)
Poniewaz mamy pokazny nadmiar wodoru, mozemy zalozyc, ze zarowno wode jak i kwas otrzymamy w 100%. Wedlug rownania reakcji wiemy, ze:
\(\displaystyle{ n_{HCl}= 2 n_{Cl_2} = 0,02mol \\ n_{H_2 O} = 2n_{O_2} = 0,18 mol}\)
Liczymy masy skladnikow:
\(\displaystyle{ m_{HCl} = (35,5 + 1) \frac {g}{mol} 0,02 mol = 0,73 g \\ m_{H2O} = (16 + 2) \frac {g}{mol} 0,18 mol = 3,24 g}\)
Stezenie to nic innego jak:
\(\displaystyle{ C = \frac {m_{HCl}}{ m_{H2O} + m_{HCl}}}\)