Bardzo proszę o pomoc w takim zadaniu:
Ustal jaki związek powstał w wyniku reakcji nitrowania skoro stosunek masowy substratów reakcji wynosi \(\displaystyle{ 3,09 : 6,3}\)
nitrowanie - zadanie
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
nitrowanie - zadanie
A co nitrujesz ? Jeśli nitrujesz toluen, to wyjdzie ci trinitrotoluen (trotyl, TNT). Wynika to z tej proporcji
\(\displaystyle{ \frac{92}{63x}= \frac{3.09}{6.3}}\)
gdzie x to ilość moli kwasu azotowego przypadającego na jeden mol toluenu.
\(\displaystyle{ \frac{92}{63x}= \frac{3.09}{6.3}}\)
gdzie x to ilość moli kwasu azotowego przypadającego na jeden mol toluenu.