Liczba cząsteczek

pamela696
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z wioski indiańskiej
Podziękował: 58 razy

Liczba cząsteczek

Post autor: pamela696 »

Jak obliczyć w której próbówce jest więcej czasteczek:
np. 1g wody czy 1g amoniaku?
Oraz w której probówce jest wuęcej atomów,
np. 1g glinu czy 1g żelaza

Korzysta się tutaj ze wzoru: \(\displaystyle{ n=\frac{m}{M}}\) gdzie n to liczba cząsteczek, m masa, a M masa atomowa bądź cząsteczkowa??
Ostatnio zmieniony 31 maja 2008, o 20:01 przez pamela696, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Liczba cząsteczek

Post autor: Artist »

1.Ustal masę pojedyńczej cząsteczki.
np. \(\displaystyle{ H_{2}O=18g.}\)

18g-----\(\displaystyle{ 6,02*10^{23}}\)
1g------\(\displaystyle{ x}\)

Masz gotową proporcje.

Ustal sobie dla amoniaku masę i zrób tak samo.

2.Analogicznie.
pamela696
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z wioski indiańskiej
Podziękował: 58 razy

Liczba cząsteczek

Post autor: pamela696 »

Dlaczego 10g tlenu cząsteczkowego i 10g ozonu mają tyle samo atomów wg klucza?
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Liczba cząsteczek

Post autor: Artist »

\(\displaystyle{ O_{2}=32g}\)
\(\displaystyle{ O_{3}=48g}\)

Mają różne masy, więc ilosc CZĄSTECZEK jest w 10 gramach jest różna. Jednak atomów ta sama.
ODPOWIEDZ