Proszę o odpowiedzi na te 3 pytania. Troch już udało mi się ustali, ale nie jestem pewien czy dobrze...
1. Od czego zależy charakter chemiczny aminokwasów (czy są kwaśne, czy zasadowe)?
2. Na czym polega hydroliza białek? Proszę o dwa przykłady reakcji.
3. Dlaczego cukry dobrze rozpuszczają się w wodzie?
Pozdrawiam,
Otho
3 pytania z chemii organicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 03:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
3 pytania z chemii organicznej
2)
Hydroliza białek polega na depolimeryzacji białek na poszczególne aminokwasy. Hydrolizę białek można przeprowadzać na trzy sposoby: pod wpływem kwasu, zasady lub enzymu.
Hydroliza kwasowa polega na ogrzewaniu białka w roztworze HCl o stężeniu 2 mol lub roztworze H2SO4 o stężeniu 4 mol przez 18-24 h. Jednak w warunkach tych całkowitemu rozkładowi ulega tryptofan.
Podczas hydrolizy zasadowej najczęściej ogrzewa się białko z NaOH o stężeniu 2 mol. Metoda ta jest praktycznie nie stosowana, ponieważ zupełnie niszczy argininę, cysteinę i treoninę.
Najlepszą metodą hydrolizy białek jest hydroliza enzymatyczna, gdyż zniszczeniu nie ulegają żadne aminokwasy. Wadą tej metody jest powolność procesu, a co za tym idzie długi czas depolimeryzacji białka.
Metoda hydrolizy enzymatycznej znalazła zastosowanie w określaniu sekwencji białek.
Hydroliza białek polega na depolimeryzacji białek na poszczególne aminokwasy. Hydrolizę białek można przeprowadzać na trzy sposoby: pod wpływem kwasu, zasady lub enzymu.
Hydroliza kwasowa polega na ogrzewaniu białka w roztworze HCl o stężeniu 2 mol lub roztworze H2SO4 o stężeniu 4 mol przez 18-24 h. Jednak w warunkach tych całkowitemu rozkładowi ulega tryptofan.
Podczas hydrolizy zasadowej najczęściej ogrzewa się białko z NaOH o stężeniu 2 mol. Metoda ta jest praktycznie nie stosowana, ponieważ zupełnie niszczy argininę, cysteinę i treoninę.
Najlepszą metodą hydrolizy białek jest hydroliza enzymatyczna, gdyż zniszczeniu nie ulegają żadne aminokwasy. Wadą tej metody jest powolność procesu, a co za tym idzie długi czas depolimeryzacji białka.
Metoda hydrolizy enzymatycznej znalazła zastosowanie w określaniu sekwencji białek.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 03:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
3 pytania z chemii organicznej
Dzieki
"1. Aminokwasy - to organiczne związki chemiczne, zawierające grupę aminową -NH2 (zasadową) oraz grupę karboksylową -COOH (kwasową) lub - w ujęciu ogólniejszym - dowolną grupę kwasową, np. sulfonową.
Ze względu na liczbę grup aminowych i karboksylowych wyróżnia się aminokwasy:
• obojętne - gdy jest tyle samo (zwykle po jednej) grup aminowych i karboksylowych
• kwasowe - gdy przeważa liczba grup karboksylowych
• zasadowe - gdy przeważa liczba grup aminowych
2.
Hydroliza białek polega na depolimeryzacji białek na poszczególne aminokwasy. Hydrolizę białek można przeprowadzać na trzy sposoby: pod wpływem kwasu, zasady lub enzymu.
Hydroliza kwasowa polega na ogrzewaniu białka w roztworze HCl lub roztworze H2SO4 przez 18-24 h. Jednak w warunkach tych całkowitemu rozkładowi ulega tryptofan.
Podczas hydrolizy zasadowej najczęściej ogrzewa się białko z NaOH. Metoda ta jest praktycznie nie stosowana, ponieważ zupełnie niszczy argininę, cysteinę i treoninę.
Najlepszą metodą hydrolizy białek jest hydroliza enzymatyczna, gdyż zniszczeniu nie ulegają żadne aminokwasy. Wadą tej metody jest powolność procesu, a co za tym idzie długi czas depolimeryzacji białka.
3.
Cukry dobrze rozpuszczają się w wodzie, ponieważ posiadają grupy wodorotlenowe, a więc ich cząsteczki są silnie hydrofilowe, co daje możliwość dobrego rozpuszczania się w rozpuszczalnikach polarnych (np. w wodzie).'
Narazie mam tyle, ale bylbym rad, jakby ktos mi potwierdzil, ze dobrze znalazlem informacje I wciaz potrzebuje 2 przyklady reakcji do drugiego
"1. Aminokwasy - to organiczne związki chemiczne, zawierające grupę aminową -NH2 (zasadową) oraz grupę karboksylową -COOH (kwasową) lub - w ujęciu ogólniejszym - dowolną grupę kwasową, np. sulfonową.
Ze względu na liczbę grup aminowych i karboksylowych wyróżnia się aminokwasy:
• obojętne - gdy jest tyle samo (zwykle po jednej) grup aminowych i karboksylowych
• kwasowe - gdy przeważa liczba grup karboksylowych
• zasadowe - gdy przeważa liczba grup aminowych
2.
Hydroliza białek polega na depolimeryzacji białek na poszczególne aminokwasy. Hydrolizę białek można przeprowadzać na trzy sposoby: pod wpływem kwasu, zasady lub enzymu.
Hydroliza kwasowa polega na ogrzewaniu białka w roztworze HCl lub roztworze H2SO4 przez 18-24 h. Jednak w warunkach tych całkowitemu rozkładowi ulega tryptofan.
Podczas hydrolizy zasadowej najczęściej ogrzewa się białko z NaOH. Metoda ta jest praktycznie nie stosowana, ponieważ zupełnie niszczy argininę, cysteinę i treoninę.
Najlepszą metodą hydrolizy białek jest hydroliza enzymatyczna, gdyż zniszczeniu nie ulegają żadne aminokwasy. Wadą tej metody jest powolność procesu, a co za tym idzie długi czas depolimeryzacji białka.
3.
Cukry dobrze rozpuszczają się w wodzie, ponieważ posiadają grupy wodorotlenowe, a więc ich cząsteczki są silnie hydrofilowe, co daje możliwość dobrego rozpuszczania się w rozpuszczalnikach polarnych (np. w wodzie).'
Narazie mam tyle, ale bylbym rad, jakby ktos mi potwierdzil, ze dobrze znalazlem informacje I wciaz potrzebuje 2 przyklady reakcji do drugiego
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 03:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy