1.Ułożyć równanie kolejnych reakcji, które należy przeprowadzić aby otrzymać:
a) aldehyd mrówkowy, mając do dyspozycji metan i dowolne odczynniki nieorganiczne,
b) kwas octowy, mając do dyspozycji bromek etylu i dowolne odczynniki nieorganiczne.
2.Opierając się na ogólnym wzorze aldehydów, ustalić wzór sumaryczny o masie cząsteczkowej 156 u.
3.Oblicz stężenie molowe 14-procentowego wodnego roztworu aldehydu mrówkowego. Gęstość roztworu 1,04 \(\displaystyle{ g/ cm^{3}}\).
Zadania (reakcje) aldehydy i ketony
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Zadania (reakcje) aldehydy i ketony
ZAD.1
1)\(\displaystyle{ CH_{3}-OH+[O] H-CHO+H_{2}O+[O]}\)
W tym przypadku \(\displaystyle{ [O]}\) zastępuję się tlenkiem metalu, najczęściej(jak mnie pamięć nie myli) tlenkiem miedzi (II), czyli \(\displaystyle{ CuO}\)
2)\(\displaystyle{ CH_{3}-CH_{2}Br+O_{2} CH_{3}-COOH+HBr}\)
ZAD.2
Wzór ogólny aldehydów \(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+1}-CHO}\)
Nie wiem czy mój sposób jest poprawnie chemicznie, ale merytorycznie raczej tak:
Wartości poszczególnych pierwiastków: \(\displaystyle{ \begin{cases} C=12 \\ H=1 \\ O=16 \end{cases}}\)
Nasze równanie przybierze postać: \(\displaystyle{ 12 n+ (2n+1) 1 +12+16+1=156 \iff 14n=126 \iff n=9}\)
Wzór to \(\displaystyle{ C_{9}H_{19}-CHO}\)
ZAD.3
Korzystając ze wzoru na \(\displaystyle{ C_{p}= \frac{C_{m} m 100 }{d}}\)
spokojnie obliczysz masę molową.
1)\(\displaystyle{ CH_{3}-OH+[O] H-CHO+H_{2}O+[O]}\)
W tym przypadku \(\displaystyle{ [O]}\) zastępuję się tlenkiem metalu, najczęściej(jak mnie pamięć nie myli) tlenkiem miedzi (II), czyli \(\displaystyle{ CuO}\)
2)\(\displaystyle{ CH_{3}-CH_{2}Br+O_{2} CH_{3}-COOH+HBr}\)
ZAD.2
Wzór ogólny aldehydów \(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+1}-CHO}\)
Nie wiem czy mój sposób jest poprawnie chemicznie, ale merytorycznie raczej tak:
Wartości poszczególnych pierwiastków: \(\displaystyle{ \begin{cases} C=12 \\ H=1 \\ O=16 \end{cases}}\)
Nasze równanie przybierze postać: \(\displaystyle{ 12 n+ (2n+1) 1 +12+16+1=156 \iff 14n=126 \iff n=9}\)
Wzór to \(\displaystyle{ C_{9}H_{19}-CHO}\)
ZAD.3
Korzystając ze wzoru na \(\displaystyle{ C_{p}= \frac{C_{m} m 100 }{d}}\)
spokojnie obliczysz masę molową.