[zadania]Mole

slawcioo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

[zadania]Mole

Post autor: slawcioo »

Witam.Prosze o pomoc w zadaniach ... gdyz nie bardzo je rozumiem.
Co to jest mol itp to sobie odpuszcze bo wiem.

Ile gramów i ile dm 3 stanowi 13,5 mola CO2 w warunkach normalnych.

6,02 * \(\displaystyle{ 10^{23}}\) ---- 1 mol
x cz - 13,5 mola


x = 81,27


\(\displaystyle{ CO_{2}}\) = 12 + 2*16 = 44 g/mol .



13,5 mola - xg
1 mol --44 g

x = 59,4 g

13,5 --- x dm 3
1 mol - 22,4 dm 3 x = 302,4

Prosze o sprawdzenie i poprawe :(:(

Z gory dzieki Pozdrawiam.


Oblicz masy molowe czasteczek tez odpuszcze sobie .
Ale kolejne zadanie...

Na podstawie równania reakcji oblicz ile gramów KOH otrzymamy w reakcji 17g potasu K.

2K + \(\displaystyle{ 2H_{2}O}\) ---> 2KOH + \(\displaystyle{ H_{2}}\)

i to juz nie wiem jak zrobić.

39 + 16 + 1 = 56 g.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

[zadania]Mole

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ 1\;mol\;CO_2\Leftrightarrow 44\;g\\13.5\;mola\;CO_2\Leftrightarrow x\;g\\x=594\;g\;CO_2}\)
To drugie
\(\displaystyle{ 2\;mole\;K\Leftrightarrow 2\;mole\;KOH\\1\;mol\;K\Leftrightarrow 1\;mol\;KOH\\39\;g\;K\Leftrightarrow 56\;g\;KOH\\17\;g\;K\Leftrightarrow x\;g\;KOH\\x\approx 24,41\;g\;KOH}\)
slawcioo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

[zadania]Mole

Post autor: slawcioo »

Thx
ODPOWIEDZ