Skład procentowy rudy
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 13:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mazury
- Podziękował: 2 razy
Skład procentowy rudy
Ruda zawiera: ZnS, ZnCO3, SiO2. ZnCO3 zawiera 25%, SiO2-26,5%. Ile procent Zn zawiera ta ruda?
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Skład procentowy rudy
Jeśli masz na myśli procenty masowe to tak to wygląda :
ZnCO3 jest 25 %, liczymy stosunek masy Zn do CO3
\(\displaystyle{ \frac{mZn}{mCO_{3}} = \frac{65}{60} mCO_{3} = \frac{60}{65}mZn \\ \\ mZn + mCO_{3} = 25 mZn + \frac{60}{65}mZn = 25 }\)
Z tego wynika, że masa Zn będącego w węglanie cynku wynosi 13% masy całej rudy. To samo robisz z cynkiem zawartym w siarczku cynku . Wyjdzie ci, że masa Zn zawartego w siarczku cynku stanowi 32.5% masy rudy.
Zawartość Zn w tej rudzie to 32.5 + 13 = 45.5%
ZnCO3 jest 25 %, liczymy stosunek masy Zn do CO3
\(\displaystyle{ \frac{mZn}{mCO_{3}} = \frac{65}{60} mCO_{3} = \frac{60}{65}mZn \\ \\ mZn + mCO_{3} = 25 mZn + \frac{60}{65}mZn = 25 }\)
Z tego wynika, że masa Zn będącego w węglanie cynku wynosi 13% masy całej rudy. To samo robisz z cynkiem zawartym w siarczku cynku . Wyjdzie ci, że masa Zn zawartego w siarczku cynku stanowi 32.5% masy rudy.
Zawartość Zn w tej rudzie to 32.5 + 13 = 45.5%