mam takie zadanie
obliczyć stężenie molowe roztworu otrzymanego przez zmieszanie 0,5 dm sześciennych jedno molowego roztworu NaOH , 100cm sześciennych 2 molowego roztworu NaOH, 12 gram stałego NaOH i 3400 cm sześciennych wody. obliczyć stężene otrzymanego roztworu.
obliczenia stężenie molowe
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
obliczenia stężenie molowe
No to najpierw policz ile w sumie będzie moli NaOH w roztworze a potem objętość roztworu
\(\displaystyle{ \mu _{NaOH} = 40g/mol \\ m = 12g \\ C_{m1} = 1\frac{mol}{dm^{3}} \\ c_{m2} = 2\frac{mol}{dm^{3}} \\ V_{1} = 0.5dm^{3} \\ V_{2} = 0.1 dm^{3} \\ V_{3}= 3.4dm^{2} \\ n_{1} = c_{m1}V_{1} = 0.5 mola \\ n_{2} = C_{m2}V_{2} = 0.2 mola \\ n_{3} = \frac{m}{ \mu _{NaOH}} = 0.3mola \\ n = n_{1}+n_{2}+n_{3} = 1 mol \\ V = V_{1} + V_{2} + V_{3}= 9.4 dm^{3} \\ C_{m} = \frac{n}{V} 0.1 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Jak chcesz być fajny to nie obliczaj po drodze wartości tylko podstaw do głównego wzoru same symbole
\(\displaystyle{ \mu _{NaOH} = 40g/mol \\ m = 12g \\ C_{m1} = 1\frac{mol}{dm^{3}} \\ c_{m2} = 2\frac{mol}{dm^{3}} \\ V_{1} = 0.5dm^{3} \\ V_{2} = 0.1 dm^{3} \\ V_{3}= 3.4dm^{2} \\ n_{1} = c_{m1}V_{1} = 0.5 mola \\ n_{2} = C_{m2}V_{2} = 0.2 mola \\ n_{3} = \frac{m}{ \mu _{NaOH}} = 0.3mola \\ n = n_{1}+n_{2}+n_{3} = 1 mol \\ V = V_{1} + V_{2} + V_{3}= 9.4 dm^{3} \\ C_{m} = \frac{n}{V} 0.1 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Jak chcesz być fajny to nie obliczaj po drodze wartości tylko podstaw do głównego wzoru same symbole