Uzupełnij podane równania reakcji:
\(\displaystyle{ Ca + H_{2}O -> ? + ?}\)
\(\displaystyle{ K + ? -> ? + H_{2}}\)
\(\displaystyle{ Ba + ? -> Ba (OH)_{2} + ?}\)
\(\displaystyle{ Cs + ? -> ? + H_{2}}\)
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania
Zadanie z wodorotlenkami.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Zadanie z wodorotlenkami.
Odpowiem tak:
Metale alkaliczne rozpuszczają się bardzo gwałtownie w wodzie dając odpowiednie zasady.
Metale ziem alkalicznych również rozpuszczają się w wodzie dając zasady.
Metale alkaliczne rozpuszczają się bardzo gwałtownie w wodzie dając odpowiednie zasady.
Metale ziem alkalicznych również rozpuszczają się w wodzie dając zasady.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
- Pomógł: 47 razy
Zadanie z wodorotlenkami.
Ca(OH)2+H2
K+H2O=KOH+H2
Ba+H2O=Ba(OH)2+H2
ostatnie analogicznie, współczynniki se dobierzesz.
K+H2O=KOH+H2
Ba+H2O=Ba(OH)2+H2
ostatnie analogicznie, współczynniki se dobierzesz.