Zmieszano 4dm ^{3} wodoru i 3dm ^{3} chloru, potem zainicjowano reakcję. Oblicz gęstość gazów po reakcji.
NIe bardzo wiem, jak się do tego zabrać
[ Dodano: 10 Maj 2008, 16:20 ]
Jeszcze jedno!
Po spaleniu 4,2g żelaza w tlenie otrzymano 5,8g tlenku. Ustalić jego wzór elementarny...
Nie chce wyjść :/
obliczenia stechiometryczne
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
obliczenia stechiometryczne
1. W związku z tym, że są to gazy, ich stosunek objętościowy jest równy ich stosunkowi molowemu. Wg równania reakcji 1 mol wodoru reaguje z jednym molem chloru i powstają 2 mole HCl. Wodór jest użyty w nadmiarze (co wynika ze stosunku molowego), więc za daną przyjmujemy 3dm^{3}. Objętość HCl wyjdzie 6dm^{3} . Teraz tylko liczysz masę \(\displaystyle{ \frac{3}{22.4}(2+71)}\)i masz gęstość.
2. \(\displaystyle{ 2Fe + \frac{x}{2} O_{2} Fe_{2}O_{x}}\)
x to będzie wartościowość żelaza przy okazji. Nad żelazem piszesz 4,8g pod żelazem- 112g. Nad tlenkiem piszesz 5,8g, pod tlenkiem - (112 + 16x)g i masz proporcję. Ale szczerze mówiąc, to mi też nie chce wyjść Wychodzi mi x = 2,(6) a to za bardzo nie pasuje. Ale policz, może mój kalkulator się myli.
2. \(\displaystyle{ 2Fe + \frac{x}{2} O_{2} Fe_{2}O_{x}}\)
x to będzie wartościowość żelaza przy okazji. Nad żelazem piszesz 4,8g pod żelazem- 112g. Nad tlenkiem piszesz 5,8g, pod tlenkiem - (112 + 16x)g i masz proporcję. Ale szczerze mówiąc, to mi też nie chce wyjść Wychodzi mi x = 2,(6) a to za bardzo nie pasuje. Ale policz, może mój kalkulator się myli.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 22 maja 2006, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
obliczenia stechiometryczne
qrczę, pomyliłam się, w 1. zad. powinna być objętość otrzymanych gazów a nie gęstość!