1.
Oblicz masę 10-procentowego roztworu HCl, potrzebnego do zobojętnienia 10 g wodorotlenku sodu
2.
Oblicz masę 20-procentowego roztworu NaOH, potrzebnego do zobojętnienia 126 g 10-procentowego roztworu HNO3
Proszę o szybkie rozwiązanie zadań
2 zadania z reakcji. Klasa 2 gim.
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
2 zadania z reakcji. Klasa 2 gim.
1)
\(\displaystyle{ NaOH+HCl\leftrightarrow NaCl+H_2O\\1\;mol\;NaOH\leftrightarrow 1\;mol\;HCl\\40\;g\;NaOH\leftrightarrow 36.5\;g\;HCl\\10\;g\;NaOH\leftrightarrow 9.125\;g\;HCl}\)
Potrzeba 9.125 g HCl by zobojętnić 10g NaOH, gdy stężenie HCl=100%. A ponieważ ma wynieść 10%, więc:
\(\displaystyle{ m_{subst}=9.125\;g\\10\%=\frac{m_{subst}}{m_{roztw}}\cdot 100\%\longrightarrow m_{roztw}=91.25\;g\;HCl\;\;(10\%)}\)
Odp: Potrzeba 91.25 g 10% HCl
2)
\(\displaystyle{ NaOH+HNO_3\leftrightarrow NaNO_3+H_2O\\1\;mol\;NaOH\leftrightarrow 1\;mol\;NaNO_3\\40\;g\;NaOH\leftrightarrow 85\;g\;NaNO_3\\x\;g\;NaOH\leftrightarrow 12.6\;g\;NaNO_3\\x\approx 5.93\;g\;NaOH}\)
Tyle potrzeba 100% NaOH, a ze ma być 20%, więc:
\(\displaystyle{ m_{subst}=5.93\;g\\20\%=\frac{m_{subst}}{m_{roztw}}\cdot 100\%\longrightarrow m_{roztw}=29.65\;g\;NaOH\;\;(20\%)}\)
Odp: Potrzeba 29.65 g 20% NaOH
\(\displaystyle{ NaOH+HCl\leftrightarrow NaCl+H_2O\\1\;mol\;NaOH\leftrightarrow 1\;mol\;HCl\\40\;g\;NaOH\leftrightarrow 36.5\;g\;HCl\\10\;g\;NaOH\leftrightarrow 9.125\;g\;HCl}\)
Potrzeba 9.125 g HCl by zobojętnić 10g NaOH, gdy stężenie HCl=100%. A ponieważ ma wynieść 10%, więc:
\(\displaystyle{ m_{subst}=9.125\;g\\10\%=\frac{m_{subst}}{m_{roztw}}\cdot 100\%\longrightarrow m_{roztw}=91.25\;g\;HCl\;\;(10\%)}\)
Odp: Potrzeba 91.25 g 10% HCl
2)
\(\displaystyle{ NaOH+HNO_3\leftrightarrow NaNO_3+H_2O\\1\;mol\;NaOH\leftrightarrow 1\;mol\;NaNO_3\\40\;g\;NaOH\leftrightarrow 85\;g\;NaNO_3\\x\;g\;NaOH\leftrightarrow 12.6\;g\;NaNO_3\\x\approx 5.93\;g\;NaOH}\)
Tyle potrzeba 100% NaOH, a ze ma być 20%, więc:
\(\displaystyle{ m_{subst}=5.93\;g\\20\%=\frac{m_{subst}}{m_{roztw}}\cdot 100\%\longrightarrow m_{roztw}=29.65\;g\;NaOH\;\;(20\%)}\)
Odp: Potrzeba 29.65 g 20% NaOH