Zadanie ze stężeniem procentowym

profesorek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 mar 2005, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 16 razy

Zadanie ze stężeniem procentowym

Post autor: profesorek123 »

Oblicz stężenie procentowe roztworu wodorotlenku sodu powstałego przez:

1) rozpuszczenie 10 g NaOH w 40 g wody,
2) wprowadzenie 11,5 g sodu do 200 g wody,
3) zmieszanie roztworu nr 1 z roztworem nr 2.

Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie ze stężeniem procentowym

Post autor: ariadna »

1) Cp=\(\displaystyle{ \frac{ms}{mr}}\)*100%=\(\displaystyle{ \frac{10g}{50g}}\)*100%=20%

2) Przy rozpuszczeniu 11,5 g Na w wodzie powstanie 20 gramow NaOH.
Stezenie liczysz jak poprzednio. Cp= 9,46%. Masę wydzielonego wodoru można pominąć

3) Łącznie mamy 30 g NaOH i 261,5 g roztworu. Cp= 11,47%.
ODPOWIEDZ