[Stechiometria] zadanie

pitertbg03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ....
Podziękował: 2 razy

[Stechiometria] zadanie

Post autor: pitertbg03 »

20g cynku wrzucono do roztworu zawierajacego 28g kwasu siarkowego (VI). Oblicz objetosc wydzielonego wodoru ( warunki normalne).

Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania, z gory dzieki.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

[Stechiometria] zadanie

Post autor: lorakesz »

pitertbg03 pisze:20g cynku wrzucono do roztworu zawierajacego 28g kwasu siarkowego (VI). Oblicz objetosc wydzielonego wodoru ( warunki normalne).

Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania, z gory dzieki.
\(\displaystyle{ Zn+H_2SO_4 ZnSO_4+H_2\uparrow\\
M_{Zn}=65g/mol\\
M_{H_2SO_4}=98g/mol\\
m_{Zn}=20g\\
m_{H_2SO_4}=28g\\
\\
20g-x\\
\underline{65g-98g}\\
x=30,15\mbox{ w takim razie to kwas przereaguje calkowicie}\\
\\
98g - 22,4dm^3\\
\underline{28g - y}\\
y=6,4dm^3}\)
ODPOWIEDZ