konfiguracja elektronowa

krzysiek12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 10 mar 2008, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie z tego swiata
Podziękował: 2 razy

konfiguracja elektronowa

Post autor: krzysiek12345 »

1. Na podstawie konfiguracji elektronowej atomu siarki: [Ne] \(\displaystyle{ 3s^{2} 3p^{4}}\), okresl typowe stopnie utlenienia tego pierwiastka w związkach z:
a) tlenem
b) wodorem
Jak jest uzależniona konfiguracja elektronowa ze stopniem utlenienia??

2. Napisz konfigurację elektronową atomów arsenu i chromu . Podkreśl elektrony walencyjne tych atomów.

As=\(\displaystyle{ 1s^{2} 2s ^{2} 2p ^{6} 3s^{2} 3p^{6} 4s^{2} 3d^{10} 4p^{3}}\)
arsen ma 5 elektronów walencyjnych a podkreslone jest tylko 4p^3

Cr=\(\displaystyle{ 1s^{2} 2s^{2} 2p^{6} 3s^{2} 3p^{6} 4s^{1} 3d^{5}}\)
dlaczego jest 4s^1 i 3d^5 zamiast 4s^2 i 3d^4, może bym tak napisał zeby pasowała mi ilość elektronow walencyjnych ale po pierwszym przykladzie to juz nie wiem.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

konfiguracja elektronowa

Post autor: dabros »

w podręcznikach do chemii pojawia się coś na wzór piramidki z typami i stopniami orbitali - z tabelki tej można odczytać, które orbitale mają pierwszeństwo przed innymi; jest to kwestia bardziej skomplikowana - wymaga sięgania do mechaniki kwantowej...
Bombelek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

konfiguracja elektronowa

Post autor: Bombelek »

krzysiek12345 pisze:Cr=\(\displaystyle{ 1s^{2} 2s^{2} 2p^{6} 3s^{2} 3p^{6} 4s^{1} 3d^{5}}\)
dlaczego jest 4s^1 i 3d^5 zamiast 4s^2 i 3d^4, może bym tak napisał zeby pasowała mi ilość elektronow walencyjnych ale po pierwszym przykladzie to juz nie wiem.
bo w grupie miedziowców i chromowców następuje promocja elektronu (jeden elektron z podpowłoki s idzie do d) z pierwszym to na 100% jesteś pewnien?

to co mówi dabros to Kolejność Energetyczn orbitali Pauliego, w każdym podręczniku musi być (taka piramidka przekreślona strzałkami)
krzysiek12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 10 mar 2008, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie z tego swiata
Podziękował: 2 razy

konfiguracja elektronowa

Post autor: krzysiek12345 »

czyli tylko w grupie miedziowcow i chromowcow w zadnej juz innej zamiast \(\displaystyle{ 4s^{2}}\) piszemy \(\displaystyle{ 4s^{1}}\) i dalej juz normalnie?? Niestety taka jest odpowiedz w przykladzie a
plontaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 11 razy

konfiguracja elektronowa

Post autor: plontaj »

Wyjątki to jeszcze (z metali zewnętrznoprzejściowych) Niob, Ruten. Rod, Pallad, Platyna, poza tym w Lantanowcach i Aktynowcach też jest sporo.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

konfiguracja elektronowa

Post autor: bolo »

Różnice energetyczne w dalszych konfiguracjach bywają tak niewielkie, że czasem trudno to przewidzieć, stąd wyjątki od reguły.
ODPOWIEDZ