Całkowite spalenie pewnej ilości węglowodoru dało 0,66 gram CO2 I 0,36 gram h2O
Oblicz wzór empiryczny węglowodoru.
Help?
[chemia] [Spalanie]
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
[chemia] [Spalanie]
\(\displaystyle{ C_{x}H_{y} + (x+\frac{y}{4})O_{2} \ \ ---> xCO_{2} + \frac{y}{2}H_{2}O}\)
i teraz ułóż sobie proporcję :
\(\displaystyle{ \frac{0,66}{x*44} = \frac{0,36}{\frac{y}{2} * 18}}\)
Z tego wyjdzie stosunek x do y i wzór tego węglowodoru to będzie chyba \(\displaystyle{ C_{3}H_{8}}\) , ale nie jestem pewny bo coś tam mi się z obliczeniami nie do końca zgadzało. W każdym razie tak to się ogólnie liczy.
i teraz ułóż sobie proporcję :
\(\displaystyle{ \frac{0,66}{x*44} = \frac{0,36}{\frac{y}{2} * 18}}\)
Z tego wyjdzie stosunek x do y i wzór tego węglowodoru to będzie chyba \(\displaystyle{ C_{3}H_{8}}\) , ale nie jestem pewny bo coś tam mi się z obliczeniami nie do końca zgadzało. W każdym razie tak to się ogólnie liczy.