Czesc jutro mam prace klasowa i nie znam odpowiedzi na 6 pytan czy moglibyscie mi pomoc?
Jest to pilne ( bardzo)
Z gory dziekuje za kazda pomoc
A oto pytania
1.Napisz równania reakcji , stosując wzory strukturalne.
buty----1------->dichlorobuten------2---->tetrachlrobutan
2.Oblicz zawartośc procentową pierwiastków w etenie.
3.Podaj wz. sumaryczny i nazwe alkenu ktorego masa cząsteczkowa wnosci 84 u.
4.Napisz równania reakcji stosując wz. strukturalne
etyn----------1--------->dichloroeten------2------->tetrachloroeten
5.Oblicz zawarotsc procentowa pierwiastków w butanie.
6. Podaj wzory sumaryczne i zawe alkenu ktorego masa czastekczowa wynosi 56u.
ZAdania z chemii (praca klasowa)
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 26 razy
ZAdania z chemii (praca klasowa)
\(\displaystyle{ C4H6 + 2Cl_2 C4H6Cl4}\)
zad c2
MC2H4 =28g
\(\displaystyle{ C= \frac{24}{28} *100}\)%
\(\displaystyle{ H= \frac{4}{28} *100}\)%
zad3
\(\displaystyle{ C_nH_{2n}=84g}\)
\(\displaystyle{ 12n+2n=84}\)n=6 \(\displaystyle{ C_6H_12}\)
reszte analogicznie tylko 1 zad. zapisz pół-strukturalnie po tu nie bardzo można
zad c2
MC2H4 =28g
\(\displaystyle{ C= \frac{24}{28} *100}\)%
\(\displaystyle{ H= \frac{4}{28} *100}\)%
zad3
\(\displaystyle{ C_nH_{2n}=84g}\)
\(\displaystyle{ 12n+2n=84}\)n=6 \(\displaystyle{ C_6H_12}\)
reszte analogicznie tylko 1 zad. zapisz pół-strukturalnie po tu nie bardzo można
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2008, o 18:10 przez Marta99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kolo szczecina
- Podziękował: 1 raz
ZAdania z chemii (praca klasowa)
Sluchaj ja nie dojde do niczego sam bo ja chemii w ogole nie rozumiem :p wiec jesli moglabys to podaj mi wszystko bo ja sam sobie nie poradze :/ a ten 1 wz. to jest do ktorego zadania i o co chodzi z tym zad.c2? bo nie rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 26 razy
ZAdania z chemii (praca klasowa)
zad4
Czy tam nie powinien być tetrachloroetan ??
zad5
p-procent
\(\displaystyle{ MC_4H_{10}=12*4+10*1=58g/mol}\)
C%= \(\displaystyle{ \frac{masa\ wegla \ w \ alkanie}{masa\ calego \ alkanu}*100p = \frac{48}{58} *100p=82,75}\)%
Tak samo z H%=\(\displaystyle{ \frac{10}{58} *100}\)=17,24%
zad6
Wzór ogólny alkenóe \(\displaystyle{ C_nH_{2n}}\)
\(\displaystyle{ MC_nH_{2n}=56g}\)
\(\displaystyle{ 14n=56}\)
n=4
Jest to buten
Czy tam nie powinien być tetrachloroetan ??
zad5
p-procent
\(\displaystyle{ MC_4H_{10}=12*4+10*1=58g/mol}\)
C%= \(\displaystyle{ \frac{masa\ wegla \ w \ alkanie}{masa\ calego \ alkanu}*100p = \frac{48}{58} *100p=82,75}\)%
Tak samo z H%=\(\displaystyle{ \frac{10}{58} *100}\)=17,24%
zad6
Wzór ogólny alkenóe \(\displaystyle{ C_nH_{2n}}\)
\(\displaystyle{ MC_nH_{2n}=56g}\)
\(\displaystyle{ 14n=56}\)
n=4
Jest to buten