zadanie z alkoholi
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 mar 2008, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pionki
- Podziękował: 1 raz
zadanie z alkoholi
1.Wyobraź sobie samochód z silnikiem spalinowym na etanol,który zużywa 5 dm do sześcianu tego paliwa na przejechane 100 km.Oblicz objętość tlenu(warunki normalne0potrzebną do spalenia etanolu potrzebnego do przejechania 150 km.Gęstość etanolu p=0,79 g/ cm do sześcianu.Oceń,czy silnik na etanol jest w 100% przyjazny dla środowiska.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
zadanie z alkoholi
masa etanolu spalana na 100km wynosi \(\displaystyle{ 3,95 kg}\)
\(\displaystyle{ C _{2} H _{5}OH + 3 O _{2} 2CO _{2} +3 H _{2} O}\)w zadaniu nie jest dokładnie powiedziane czy jest to spalanie całkowite wiec nie jestem pewny
do spalenia 46g etanolu potrzeba 96g tlenu
do spalenia 3,95kg potrzeba x
\(\displaystyle{ x=\frac{96*3,95 }{46}}\)
potem mnozymy to przez 3/2 i wychodzi około \(\displaystyle{ 12,37 kg}\)
potem patrzysz na gestosc tlenu i podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ V=\frac{m}{g}}\)
\(\displaystyle{ C _{2} H _{5}OH + 3 O _{2} 2CO _{2} +3 H _{2} O}\)w zadaniu nie jest dokładnie powiedziane czy jest to spalanie całkowite wiec nie jestem pewny
do spalenia 46g etanolu potrzeba 96g tlenu
do spalenia 3,95kg potrzeba x
\(\displaystyle{ x=\frac{96*3,95 }{46}}\)
potem mnozymy to przez 3/2 i wychodzi około \(\displaystyle{ 12,37 kg}\)
potem patrzysz na gestosc tlenu i podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ V=\frac{m}{g}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 mar 2008, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pionki
- Podziękował: 1 raz
zadanie z alkoholi
i jak mam to dalej napisać czy jest przyjazny dla środowiska czy nie??Na jakiej podstaiwe??
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 18:12 ]
czemu nigdzie nie podstawiłeś 5 dm do sześcianu??bo to tez jest w zadaniu
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 18:12 ]
czemu nigdzie nie podstawiłeś 5 dm do sześcianu??bo to tez jest w zadaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
zadanie z alkoholi
\(\displaystyle{ 5 dm ^{3}}\) to jest objetosc spalana tego paliwa
przeksztalcilem to odrazu na mase
Moim zdaniem jest przyjazne w większym stopniu niż stosowanie benzyny gdyz benzyna zawiera jeszcze siarke i olow (dawniej olowiu bylo wiele wiecej )
Jednak nie jest ono całkowicie przyjazna gdyż wydziela się CO2 które jest gazem cieplarnianym
przeksztalcilem to odrazu na mase
Moim zdaniem jest przyjazne w większym stopniu niż stosowanie benzyny gdyz benzyna zawiera jeszcze siarke i olow (dawniej olowiu bylo wiele wiecej )
Jednak nie jest ono całkowicie przyjazna gdyż wydziela się CO2 które jest gazem cieplarnianym
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2008, o 18:21 przez blost, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 mar 2008, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pionki
- Podziękował: 1 raz
zadanie z alkoholi
To napisz jak to przekształciłeś wszystko prosze,bo pewnie nauczycielka będzie prosiła mi to wytłumaczyć jak to sie robi
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 18:22 ]
I ostatnie zapytanko czy uwzględniłeś zamiast 100 km to 150 km co jest w zadaniu??
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 18:22 ]
I ostatnie zapytanko czy uwzględniłeś zamiast 100 km to 150 km co jest w zadaniu??
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
zadanie z alkoholi
zauważ że napisałem tam że trzeba pomnozyć przez 3/2
mase obliczasz podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ m=V*g}\) (pamietaj o zamianie jednostek)
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 18:26 ]
musisz najpierw policzyć składniki w reakcji żeby wiedzieć jaka ilosc etanolu reaguje z jaka iloscia tlenu
mase obliczasz podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ m=V*g}\) (pamietaj o zamianie jednostek)
[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 18:26 ]
musisz najpierw policzyć składniki w reakcji żeby wiedzieć jaka ilosc etanolu reaguje z jaka iloscia tlenu