117g chlorku sodu rozpuszczono w \(\displaystyle{ 0,5dm^{3}}\) wody i otrzymano roztwór o gęstości \(\displaystyle{ 1,2 \frac{g}{cm^{3}}}\). Oblicz stężenie molowe tego roztworu
i drugie zadanie
Oblicz ile gramów wodorotlenku potasu znajduje się w 0,5 kg roztworu o stężeniu 4,25mol/dm3 i gęstośi 1,19g/cm3
Bardzo proszę o pomoc
__________
Zapis poprawiony.
bolo
stężenie molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
stężenie molowe
Nie wiem, po co w Zad. 1 gęstość
\(\displaystyle{ C_{m} = \frac{n}{V} = \frac{m_{s}}{MV} \\
C_{m} = \frac{117}{58,5 0,5} \\
C_{m} = 4 [ \frac{mol}{dm^{3}} ]}\)
Zad. 2
\(\displaystyle{ C_{m} = \frac{m_{s}}{MV} m_{s} = C_{m}MV_{r} \\
\rho_{r} = \frac{m_{r}}{V_{r}} V_{r} = \frac{m_{r}}{ \rho_{r}} \\
m_{s} = 4,25 56 \frac{0,5}{1190} \\
m_{s} = 0,1 [g]}\)
\(\displaystyle{ C_{m} = \frac{n}{V} = \frac{m_{s}}{MV} \\
C_{m} = \frac{117}{58,5 0,5} \\
C_{m} = 4 [ \frac{mol}{dm^{3}} ]}\)
Zad. 2
\(\displaystyle{ C_{m} = \frac{m_{s}}{MV} m_{s} = C_{m}MV_{r} \\
\rho_{r} = \frac{m_{r}}{V_{r}} V_{r} = \frac{m_{r}}{ \rho_{r}} \\
m_{s} = 4,25 56 \frac{0,5}{1190} \\
m_{s} = 0,1 [g]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 15:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 7 razy
stężenie molowe
deolowiec,
tylko ze w tym 2 zadaniu ma wyjść masa substancji 100g no a w tym pierwszym to kwestia zaokrąglenia bo 3,9mol/dm3 ma byc
tylko ze w tym 2 zadaniu ma wyjść masa substancji 100g no a w tym pierwszym to kwestia zaokrąglenia bo 3,9mol/dm3 ma byc
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
stężenie molowe
W pierwszym podali gęstość, żeby obliczyć objętość roztworu:
\(\displaystyle{ \rho = \frac{m}{V} V = \frac{m}{\rho} = \frac{617}{1,2} cm^{3} = 514,2 cm^{3} \\
C_m = \frac{n}{V} = \frac{m}{\mu V} 3,9 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ \rho = \frac{m}{V} V = \frac{m}{\rho} = \frac{617}{1,2} cm^{3} = 514,2 cm^{3} \\
C_m = \frac{n}{V} = \frac{m}{\mu V} 3,9 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
stężenie molowe
\(\displaystyle{ V= \frac{m}{q}}\)
\(\displaystyle{ M _{M}= q _{M}*V}\) masz obliczoną ilośc moli teraz wystarczy tylko pomnożyc przez masę czasteczkowa KOH
\(\displaystyle{ q _{M}}\) gestosc molowa
\(\displaystyle{ g}\) gestosc substancji
\(\displaystyle{ M _{M}= q _{M}*V}\) masz obliczoną ilośc moli teraz wystarczy tylko pomnożyc przez masę czasteczkowa KOH
\(\displaystyle{ q _{M}}\) gestosc molowa
\(\displaystyle{ g}\) gestosc substancji