1: Ustal wzór elementarny związku chemicznego o następującym składzie proc: 40% C; 6,67% H i 53,33% O.
2: Podczas ogrzewania 6,85g tlenku ołowiu o wzorze Pb3O4 otrzymano tlenek ołowiu (III) i tlen. Oblicz jaką liczbę moli stanowi otrzymana objętość tlenu, ile zawiera atomów tlenu oraz czy wystarczy do utlenienia 0,8 g wapnia?
3: w reakcji wodoru z 6,4 g tlenu otrzymano 7,2 g wody. Oblicz masę wodoru i jego objętość wiedząc, że jego gęstość wynosi 0,09 g/dm3.
4: "40 cm3 amoniaku reaguje z 70 cm3 tlenu i powstaje 40 cm3 tlenku azotu oraz para wodna. Ustal wzór chemiczny tlenku azotu..
4 zadanka z molami... wzór elementarny, masa, liczba moli..
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lut 2008, o 06:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziura
- Podziękował: 22 razy
4 zadanka z molami... wzór elementarny, masa, liczba moli..
według 4 zadanka wychodzi \(\displaystyle{ N _{2} O _{5}}\) reszta potem:) sprawdź czy też tak wyszło, to napisze Ci jak to obliczyłem:)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lut 2008, o 06:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
4 zadanka z molami... wzór elementarny, masa, liczba moli..
tak powinno wyjść.. jak możesz to podeślij
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
4 zadanka z molami... wzór elementarny, masa, liczba moli..
1)
Wzór elementarny:\(\displaystyle{ C_aH_bO_c}\) trzeba tylko obliczyć a,b,c.
100gram tego związku zawiera:
\(\displaystyle{ C \frac{40g}{12\frac{g}{mol}}=3,33mola\\
H \frac{6,67g}{1\frac{g}{mol}}=6,67mola\\
O \frac{53,33g}{16\frac{g}{mol}}=3,33mola}\)
Otrzymane wartości dzielimy przez NWD.
\(\displaystyle{ a=\frac{3,33}{3,33}=1\\
b=\frac{6,66}{3,33}=2\\
c=\frac{3,33}{3,33}=1}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ CH_2O}\)
Chyba się nigdzie nie pomyliłam
Wzór elementarny:\(\displaystyle{ C_aH_bO_c}\) trzeba tylko obliczyć a,b,c.
100gram tego związku zawiera:
\(\displaystyle{ C \frac{40g}{12\frac{g}{mol}}=3,33mola\\
H \frac{6,67g}{1\frac{g}{mol}}=6,67mola\\
O \frac{53,33g}{16\frac{g}{mol}}=3,33mola}\)
Otrzymane wartości dzielimy przez NWD.
\(\displaystyle{ a=\frac{3,33}{3,33}=1\\
b=\frac{6,66}{3,33}=2\\
c=\frac{3,33}{3,33}=1}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ CH_2O}\)
Chyba się nigdzie nie pomyliłam
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lut 2008, o 06:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy