[Zadanie chemia] Nastąpił wybuch..

micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

[Zadanie chemia] Nastąpił wybuch..

Post autor: micro »

W eudiometrze nastąpił wybuch mieszaniny wodoru i tlenu. Zmieszanych w stosunku objętościowym 2:1. Po wybuchu eudiometrze znajdowało się 0,036 g pary wodnej. Oblicz ile gramów wodoru i ile tlenu znajdowało się przed wybuchem.

Gęstość h2 = 0,089 g/dm3
gęstośc o2 = 1,43 g/dm3
baski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dziura
Podziękował: 22 razy

[Zadanie chemia] Nastąpił wybuch..

Post autor: baski »

hmm... nie jestem pewien ale jak dla mnie te wartości gęstości są zbędne, bo wtedy wychodzi z równania reakcji, że \(\displaystyle{ O _{2} = 0,032g, a H _{2} = 0,004g}\) mogę się mylić, ale jak możesz to sprawdź w odpowiedziach, jak jest dobrze to napiszę jak to liczyłem:)
plontaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 11 razy

[Zadanie chemia] Nastąpił wybuch..

Post autor: plontaj »

jasne
ODPOWIEDZ