zmieszana 5 moli tlenku żelaza(III) i 8 moli glinu. ile moli tlenku glinu powstanie w reakcji
no i teraz reakcja: Fe2 O3+2Al --> 2Fe+Al2 O3
ale przy Fe2 to na jest na dole i przy O tak samo i przy Al tez
2) zadanie zmieszana..... 15 gramów tlenku żelaza (III) i 6 gramów glinu. oblicz mase otrzymanego w tej reakcji tlenku glinu
prosze o pomoc!!!
obliczanie moli
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
obliczanie moli
stosunek molowy| tlenek żelaza : glin = 1 : 2
widać, że masz nadmiar tlenku żelaza lub niedomiar glinu więc liczysz ile tlenku żelaza przereaguje
1 - 2
x - 8
x=4
będą to 4 mole, drugie zadanie to ta sama zasada
[ Dodano: 10 Marca 2008, 19:56 ]
prosta proporcja aby sprawdzić co mamy w nadmiarze:
\(\displaystyle{ M_{Fe_{2}O_{3}}=160}\)
\(\displaystyle{ M_{Al}=27}\)
\(\displaystyle{ 54 - 160 \\ 6 - x_{1} \\ x_{1}=17,78}\)
widać, że mamy tutaj nadmiar glinu
\(\displaystyle{ 54 - 160 \\ x_{2} - 15 \\ x_{2}=5,0625g}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}=\frac{5,0625}{27}=0,1875mol}\)
a z reakcji wiemy, że z 2 moli Al powstaje 1 mol tlenku
\(\displaystyle{ n_{Al_{2}O_{3}}=\frac{0,1875mol}{2}=0,09375mol}\)
\(\displaystyle{ m_{Al_{2}O_{3}}=0,09375mol*102g/mol=9,5625g}\)
widać, że masz nadmiar tlenku żelaza lub niedomiar glinu więc liczysz ile tlenku żelaza przereaguje
1 - 2
x - 8
x=4
będą to 4 mole, drugie zadanie to ta sama zasada
[ Dodano: 10 Marca 2008, 19:56 ]
Kod: Zaznacz cały
zadanie zmieszana..... 15 gramów tlenku żelaza (III) i 6 gramów glinu. oblicz mase otrzymanego w tej reakcji tlenku glinu
\(\displaystyle{ M_{Fe_{2}O_{3}}=160}\)
\(\displaystyle{ M_{Al}=27}\)
\(\displaystyle{ 54 - 160 \\ 6 - x_{1} \\ x_{1}=17,78}\)
widać, że mamy tutaj nadmiar glinu
\(\displaystyle{ 54 - 160 \\ x_{2} - 15 \\ x_{2}=5,0625g}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}=\frac{5,0625}{27}=0,1875mol}\)
a z reakcji wiemy, że z 2 moli Al powstaje 1 mol tlenku
\(\displaystyle{ n_{Al_{2}O_{3}}=\frac{0,1875mol}{2}=0,09375mol}\)
\(\displaystyle{ m_{Al_{2}O_{3}}=0,09375mol*102g/mol=9,5625g}\)