Oblicz stężenie molowe 46% roztworu KOH o gęstości 1,46 g/ cm � .
zadanie ze stężenia
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
zadanie ze stężenia
\(\displaystyle{ C_{%}=46%\\d_{r}=1460\frac{g}{dm^{3}}\\M=56\frac{g}{mol}}\)(masa molowa)
Nie chce mi się wzoru wyprowadzać, więc tylko wstawisz dane do tego poniżej i wyliczysz
\(\displaystyle{ C_{mol}=\frac{C_{%}*d_{r}}{100%*M}}\)
Nie chce mi się wzoru wyprowadzać, więc tylko wstawisz dane do tego poniżej i wyliczysz
\(\displaystyle{ C_{mol}=\frac{C_{%}*d_{r}}{100%*M}}\)